İstanbul'u terk edenler en çok Ege'ye gidiyor
İş dünyasında kiminle konuşsak nerede ise tamamının "emekli olduktan sonra Ege'ye yerleşmek" gibi bir hayali var. Yani İstanbul'u ne kadar sevsek de bizi çeker sadece Ege kıyıları. Ve rakamlar da bu görüntüyü doğruluyor. Peki neden bu kadar sıkıldık İstanbul'dan ve Ege, neden bize bu kadar cazip geliyor dersiniz?
Kaynakça : Haber Merkezi | 27.05.2019 - 14:45:50

Yıllardır İstanbul'da stres içinde koşturduğunuzu düşünün, şehri yaşamaya fırsat bulamadan geçen yılların yorgunluğunu atmak için nispeten İstanbul'a daha yakın ve dilediğimizde gelebileceğimiz uzaklıktaki diyarlarda yaşamak kendimizi daha güvende hissettirebilir.

Bu nedenle İstanbul’dan göç edenlerin sayısında son dönemde belirgin bir artış görülüyor, en çok tercih edilen bölgelerin başında ise Ege geliyor.

Egenin sadece havası, suyu, yeşili değil yörede yetişen otları, meyve ve yemişleri de çok cazip geliyor. Balık da burada çok kolay ulaşılabilir bir besin ve lezzeti de dorukta.

Hele hele zeytini ve her yemeğe yakışan zeytinyağı...

Bodrum... Orada yaşarken aslında küçük bir İstanbul'da sayabilirsiniz kendinizi. Çünkü orada o kadar çok İstanbullu var ki. Bodrum’da yer alan satılık konutlar diğer Ege sahil kasabalarına göre daha yüksek bir fiyat bandında seyrettiğini de söylemekte yarar var. Bu sebeple de Bodrum’a gitmek isteyenlerin öncelikli tercihi kiralık konutlar oluyor.

İstanbulluların göç ettiği lokasyonların arasında Marmaris, Bodrum ve İzmir Karaburun ilk sıralarda yer alıyor.

Geçtiğimiz 3 yılda hızlanan bu harekete dikkat çeken veriler, bu bölgelere en çok 45-50 yaş grubu arasındaki kişilerin göç ettiğini gösteriyor.

Yoğun trafik, hava kirliliği ve nüfus artışının şehir hayatından kaçışı hızlandırıyor.

Son dönemde Marmaris, Bodrum ve İzmir emlak piyasasında ciddi bir hareketlenme var. Son 3 yılda bu lokasyonları tercih edenlerin oranında yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış var.

Ege biraz da rahatlık ve özgürlük demek.

İstanbulluların göç ettiği bir diğer lokasyon ise İzmir Karaburun demiştik. Çeşme çok cazip bir turizm noktası olduğu halde daha hareketli yaşamından dolayı Ege'ye yerleşerek daha sakin bir hayata başlamak isteyenler için cazip değil.

Datça'ya göç edenler genellikle kalabalığı ve gürültüsünden uzak fakat deniz ve alışveriş merkezlerine yakın yerleri tercih ediyorlar. En çok ilgi çeken konutların başında deniz manzaralı, şehre yakın lokasyonlarda yer alan köy evleri geliyor.

İstanbul’dan göç etmek isteyenlerin bir diğer favorisi ise Fethiye. Burada yaşam daha pahalı olduğu için Fethiye'ye yerleşmek isteyenler bunu göze almalı.

İzmir, büyükşehir olmasına, ekonomi için önemli bir merkez görevi görmesine rağmen kent yaşamında onu İstanbul'dan ayıran bir rahatlığı var. Stresi çok daha az yaşanıyor.

Bodrum’da kiralık konut piyasası hareketli bir dönemden geçmeye devam ediyor. Kiralık konutların ortalama fiyat bandı İstanbul’daki konutların üzerinde bir eğilim sergiliyor. Bodrum kiralık konut piyasası, İstanbul’dan ortalama yüzde 20 oranında daha yüksek fiyat aralığında seçenekler sunuyor.

İstanbulluların en çok tercih ettiği lokasyonların başında Marmaris geliyor. Marmaris’in köyleri son dönemde yoğun ilgi görüyor. Marmaris’te köylerde yaşamak isteyenler genellikle arsa alıp kendi evlerini inşa etme yoluna gidiyorlar.

Ege doğal güzellikleri ile dolu. Ama buna rağmen İstanbul'dan uzaklaşşanız bile gittiğiniz yere içinizde İstanbul'u birlikte götüreceğinizi, ağaçlıklı bahçenizdeki sedire uzanıp kitabınızı okurken aklınıza geleceğini ve özleyeceğinizi de hatırlatmadan geçmeyelim. Çünkü bunu da çok duyduk...