Yurt dışından sağlanan kredi borcu 15.9 milyar dolar azaldı

TCMB, kasım ayına ait Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri'ni açıkladı. Buna göre özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu 15.9 milyar dolar azaldı.
Yurt dışından sağlanan kredi borcu 15.9 milyar dolar azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCBM) ilan ettiği üzere yurt içinde yerleşik banka ve firmalardan, kredi bazında alınan formlar ile derlenmesinden oluşan "Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri"ne göre borçlar azalıyor.


UZUN VADELİ KREDİ BORCU 193,5 MİLYAR, KISA VADELİ KREDİ BORCU 10.2 MİLYAR DOLAR

Kasım sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2018 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 15.9 milyar dolar azalarak 193,5 milyar dolar, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcunun ise 5.2 milyar dolar azalarak 10.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği görüldü.

BORÇLUYA GÖRE DAĞILIMA BAKILDIĞINDA

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 9.1 milyar dolar azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1.4 milyar dolar azalışla 27 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 3.2 milyar dolar azalarak, tahvil stoku ise 558 milyon dolar azalarak 3.7 milyar dolar oldu.


KREDİ BORCU AZALDI, TAHVİL STOKU ARTTI

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1.4 milyar dolar azaldığı, tahvil stokunun ise 1.1 milyar dolar artarak 7.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

KISA VADELİ KREDİ BORCUNA İLİŞKİN

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2018 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 3.2 milyar dolar azalışla 6.2 milyar dolar; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 708 milyon dolar azalışla 2.6 milyar dolar düzeyinde oldu.

ALACAKLIYA GÖRE DAĞILIM

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Kasım sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 15.4 milyar dolar azalarak 130.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 5.1 milyar dolar azalarak 9.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

BORCUN YÜZDE 60,9'U DOLAR PARA CİNSİNDEN

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60,9'unun dolar, yüzde 33,7’sinin euro, yüzde 3,8’inin Türk lirası ve yüzde 1,6’sının ise diğer döviz cinslerinden oluştu. 10.2 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 49,6’sının dolar, yüzde 29,6’sının euro, yüzde 20,3’ünün Türk lirası ve yüzde 0,5’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

FİNANSAL VE FİNANSAL OLAMAYAN KURULUŞLARIN BORÇLARI

Sektör dağılımı incelendiğinde, kasım itibarıyla, uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 45,5’ini finansal kuruluşların, yüzde 54,5’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, 10.2 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 71,5’ini finansal kuruluşların, yüzde 28,5’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

ANAPARA GERİ ÖDEMELERİ TOPLAM 51,8 MİLYAR DOLAR

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Kasım itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 51.8 milyar dolar tutarında olduğu belirlendi.

Fotoğraf: AA