Türkiye'de 2019'da en çok ekonomi konuşuldu

Türkiye açısından 2019 yılı ekonomi konusunun en çok konuşulduğu yıllardan birisi oldu. 2018'in ikinci yarısında yaşanan kur ataklarının yarattığı olumsuz etkinin giderilmesi için dengelenme süreci yaşatılmaya çalışıldı. Dünyadaki ticaret savaşları, merkez bankalarının kararları, sosyal patlamalar fırtına gibi esti.
Türkiye'de 2019'da en çok ekonomi konuşuldu

Türkiye, yapılan açıklamalar, uygulanan programlar, koyulan hedefler, destekler, yeni üretimler ve sorunlar açısından 2019'da ekonomi ile yattı, ekonomi ile kalktı. 


"YAVUZ HIRSIZ BİZİ EV SAHİBİ YAPTI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi yaşanan her türlü saldırı, engelleme ve aksilik Türkiye'yi daha donanımlı hale getirdi. Atakları karşılamak için yıllardır ihmal edilen ya da dünya tarafından desteklenmeyen adımlar bir bir atıldı.

YATIRIM VE ÜRETİM YILI OLDU

Enerji ve teknoloji konusunda altyapı ve beyin göçünü engellemek için insan yatırımı sağlandı. Yöntemler ortaya kondu.

İhracat ana planımızda, 17 hedef ülke ve 5 hedef sektör belirlendi. Dünya GSYH'sinden yüzde 60, küresel ithalattan yüzde 43,7 pay alan, toplam ithalatı 8,6 trilyon doları, toplam nüfusu 4,2 milyarı bulan ülkeler. Amacımız, hedef ülkelerin ithalatından binde 5 payı yüzde 1’e, hedef sektörlerde ise dünya ihracatında yüzde 0,76 olan ülkemiz payını yüzde 1'e çıkarmak. 
TÜRKİYE RUSYA TİCARET HEDEFİ ARTTI / Türkiye’nin Rusya ile ticaretinin hedefi 100 milyar dolara çıkartıldı.


TÜRKİYE RUSYA TİCARET HEDEFİ ARTTI

S-400 alımı ile artan ilişkiler sonucunda Türkiye’nin Rusya ile ticaretinin hedefi 100 milyar dolara çıkartıldı.

TİCARET SAVAŞLARI ABD'DEN SORULDU / 2019’a dünyadaki ticaret savaşları damgasını vurdu. ABD ve Başkan Donald Trump başrolde yer aldı. ABD’nin ithal otomobillere gümrük vergisi getirilmesi değerlendiriliyor. ABD ve AB yaklaşık 15 yıldır Boeing ve AirBus’a verilen süspansiyonlar nedeniyle anlaşmazlık yaşıyor. AB, ABD’den araç ithalatına yüzde 10, ABD ise yüzde 2,5 vergi uygulandı. Dijital hizmet sonrasında da ABD, Fransa’dan ithal 2,5 milyar dolarlık ürüne vergi artışını gündeme getirdi. ABD, Çin ile arasındaki ekonomik gerginliği tüm ülkeleri etkiledi. ABD, İran ile girdiği ticaret savaşlarında türkiye'ye de kapsam içine alan uygulamalr yaptı.

ÜLKEMİZİ DE ETKİLEYEN TİCARET SAVAŞLARI ABD'DEN SORULDU

2019’a dünyadaki ticaret savaşları damgasını vurdu. ABD ve Başkan Donald Trump başrolde yer aldı. ABD’nin ithal otomobillere gümrük vergisi getirilmesi değerlendirildi. ABD ve AB yaklaşık 15 yıldır Boeing ve AirBus’a verilen süspansiyonlar nedeniyle anlaşmazlık yaşadı. AB, ABD’den araç ithalatına yüzde 10, ABD ise yüzde 2,5 vergi uygulandı.

Dijital hizmet sonrasında da ABD, Fransa’dan ithal 2,5 milyar dolarlık ürüne vergi artışını gündeme getirdi.

ABD, Çin ile arasındaki ekonomik gerginliği tüm ülkeleri etkiledi.

ABD, İran ile girdiği ticaret savaşlarında Türkiye'ye de önce muaf tutmasına rağmen sonrasında kapsam içine alan uygulamalar gündeme getirdi.

TÜRKİYE ABD TİCARET HEDEFİ 100 MİLYAR OLDU / Dünyadaki diğer ülkelerle yapılan ticaretin miktarının ve maddi değerinin artırılması hedefleniyor. Bu hedefler ticaret savaşların tehdidinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Türkiye’nin ABD ile ticaretinin hedefi 100 milyar dolara çıkartıldı.

TÜRKİYE ABD TİCARET HEDEFİ 100 MİLYAR OLDU

Dünyadaki diğer ülkelerle yapılan ticaretin miktarının ve maddi değerinin artırılması hedeflendi. Bu hedefler ticaret savaşların tehdidinde gerçekleştirilmeye çalışıldı.

Türkiye’nin ABD ile F- 35 sorunu yaşamasına rağmen ticaretinin hedefi 100 milyar dolara çıkartıldı.

DÜNYADAKİ AYAKLANMALAR EKONOMİYİ VE TURİZMİ FELCE UĞRATTI /  Dünyada 2019 yılı, ekonomi temelli çeşitli sosyal eylemlerle geçti. Sosyal eylemler o kadar hız aldı ki, sorunlara çözüm önerileri bile durdurulmasını önlemedi.

DÜNYADAKİ AYAKLANMALAR EKONOMİYİ VE TURİZMİ FELCE UĞRATTI

Dünyada 2019 yılı, ekonomi temelli çeşitli sosyal eylemlerle geçti. Sosyal eylemler o kadar hız aldı ki, sorunlara çözüm önerileri bile durdurulmasını önlemedi.

2019’UN İLK AYAKLANMASINI FRANSA’DA SARI YELEKLİLER BAŞLATTI / Bu eylemler kanlı gösterilere dönüştü. Mal ve can kayıpları yaşandı. Yağmalar yapıldı. Gösterilerin yapıldığı yerlerde ekonomi durdu. Turizm yavaşladı. Yılın sonunda da Fransa’da emeklilik yasasına karşı da bir oluşum gerçekleşti. Başta Paris olmak üzere büyük kentlerde kamu hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Başbakan, emeklilik sisteminin revizyonunun detaylarını açıkladı. Ancak ayaklanmaların önüne geçemedi.

2019’UN İLK AYAKLANMASINI FRANSA’DA SARI YELEKLİLER BAŞLATTI

Bu eylemler kanlı gösterilere dönüştü. Mal ve can kayıpları yaşandı. Yağmalar yapıldı. Gösterilerin yapıldığı yerlerde ekonomi durdu. Turizm yavaşladı. Yılın sonunda da Fransa’da emeklilik yasasına karşı da bir oluşum gerçekleşti. Başta Paris olmak üzere büyük kentlerde kamu hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Başbakan, emeklilik sisteminin revizyonunun detaylarını açıkladı. Ancak ayaklanmaların önüne geçemedi.

TÜRKİYE İÇİN 2019 TURİZM YILI OLDU / Türkiye başarılı geçen 2018 turizm sezonunu ardından 2019’un hedefi olan 51 milyon turiste doğru gidiliyor. 2023 turizm hedefi ise 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir olarak belirlendi.

TÜRKİYE İÇİN 2019 TURİZM YILI OLDU

Türkiye başarılı geçen 2018 turizm sezonunu ardından 2019’un hedefi olan 51 milyon turiste doğru gidiliyor. 2023 turizm hedefi ise 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir olarak belirlendi.

Thomas Cook'un şubelerini Hays Travel satın alıyor

İNGİLİZ THOMAS COOK İSTİFA EDİNCE TÜRKİYE'TEKİ MİSAFİRLERİ PANİK YAŞADI

Thomas Cook, İngiltere'de iflas etmiş ve dünyada seyahatte olan 150 bin İngiliz kabus yaşamıştı. Bu iflas Türkiye'ye gelecek olan 20 bin turistin rezervasyonlarını iptal etmesi ile sonuçlanmıştı. Türk turizmcileri firmanın Alman temsilcisinin iflas etmesi halinde bir 20 bin iptalin daha olacağını tartışıyordu ki o haber de gecikmedi.

Ticaret Bakanlığı bütçesinin 3.7 milyar lirası ihracatçı ve ticaret erbabının

İHRACATI ARTIRDIĞINIZ BİR YIL OLDU

Kasım ayı sonunda ihracat geçen senenin 11 ayına göre yüzde 1,77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara ulaştı. Bu rakamın artmasında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte ilgili Bakanlıklar ve sivil toplum örgütleri canla başla çalıştı.

İHRACAT ATAĞINA GİRİLDİ

Bunlardan ihracat ön planda yer aldı. Gümrük kapılarının iyileştirilmesinden mevzuata kadar pek çok yenilik ardı ardına geldi. İhracat ana planında, 17 hedef ülke ve 5 hedef sektör belirlendi. Dünya GSYH'sinden yüzde 60, küresel ithalattan yüzde 43,7 pay alan, toplam ithalatı 8,6 trilyon doları, toplam nüfusu 4,2 milyarı bulan ülkelere yönelindi. Hedef olarak ülkelerin ithalatından binde 5 payı yüzde 1’e, hedef sektörlerde ise dünya ihracatında yüzde 0,76 olan ülkemiz payını yüzde 1'e çıkarmak olarak belirlendi.

Bakan Albayrak: Bu yılın ikinci bölümü toparlanma olacak

BAKAN BERAT ALBAYRAK, EKONOMİK PROGRAMLARI SUNDU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından nisan ayında "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" açıklandı. Programla Türkiye ekonomisinin reforma odaklanacağının sinyalleri verildi. "Büyük ve güçlü Türkiye ideali"ne kavuşmak için ekonomide gerekli yapısal dönüşümlerin hayata geçirileceği vurgulandı.

OSB'lerdeki boş parseller yatırıma kazandırılacak, üretim ve istihdam artacak

BAKAN MUSTAFA VARANK'IN AR-GE MERKEZLERİ VE TEKNOPARKLARDAKİ ÇALIŞMALARI YIL BOYUNCA SÜRDÜ

Katma değeri yüksek ürünlerin yerlileştirilmesi de teknolojideki önemli adımlardan biri oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" makine sektörüyle başlatıldı. Bunun gibi bir çok etkinlik düzenlenerek yüksek teknolojili ürünlerin özel sektör ve üniversite iş birliğiyle geliştirilmesi için programlar hayata geçirildi. Bu yıl 244 Ar-Ge ve tasarım merkezi ile 4 yeni teknopark kuruldu. Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı 1.572'ye, teknopark sayısı 85'e yükseldi. Teknoparklarda faaliyette bulunan 5 bin 500 firmanın ihracat geliri 4,5 milyar dolara ulaştı.

SAVUNMA SANAYİ ATAĞA GEÇTİ / Savunma sanayisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda yüksek teknoloji ürünler de kullanılmaya başlandı. Savunma cihazları ve silahlarını yerli ve milli olarak üretmeye başladık.

SAVUNMA SANAYİ ATAĞA GEÇTİ

Savunma sanayisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda yüksek teknoloji ürünler de kullanılmaya başlandı. Savunma cihazları ve silahlarını yerli ve milli olarak üretmeye başlandı.

GÖKBEY HELİKOPTERİ, İLK UÇUŞUNU BAŞARIYLA YAPTI / Savunma sanayinde yapılan önemli gelişmelerden birisi olan Gökbey Projesi kapsamında TUSAŞ tarafından tasarlanarak üretilen ikinci prototip helikopter ilk sertifikasyon uçuşunu gerçekleştirdi.

GÖKBEY HELİKOPTERİ, İLK UÇUŞUNU BAŞARIYLA YAPTI

Savunma sanayinde yapılan önemli gelişmelerden birisi olan Gökbey Projesi kapsamında TUSAŞ tarafından tasarlanarak üretilen ikinci prototip helikopter ilk sertifikasyon uçuşunu gerçekleştirdi.