Tasarruf tedbirleri otomotiv işçilerini işsiz bırakıyor

Teknoloji gelişince işçilere daha az ihtiyaç duyulur oldu. Elektrikli motorlarda yedek parça azaldığı için işçilik azaldı. Dünyada olumsuz gelişen ekonomi otomobil satışını azalttığı için işçilere daha az gerek duyuldu. Ekonomi ve teknoloji en çok otomotivi vurdu. Ve en çok da Almanya'da.
Tasarruf tedbirleri otomotiv işçilerini işsiz bırakıyor

Almanya'da Volkswagen Grubu'na bağlı otomotiv üreticisi Audi, 27 Kasım’da kemer sıkma politikası çerçevesinde ülkedeki fabrikalarda 2025’e kadar 9 bin 500 iş biriminin iptal edileceğini açıklamıştı.


Alman Otomobilciler Birliği (VDA) Başkanı Bernhard Mattes, "Geçici iş sözleşmeleri yenilenmiyor, devlet yardımı ile kısa süreli istihdam artıyor. 2019 için istihdamda düşüş bekliyoruz ve bu eğilim 2020'de daha da kötüleşecek." dedi.

VDA, küresel otomobil satışlarının bu yıl yüzde 5 düşmesinin ve kemer sıkma politikalarıyla gelecek yıl daha fazla çalışanın işten çıkarılmasının beklediğini bildirdi.

“BU YIL DAHA AZ OTOMOBİL SATIŞI SÖZ KONUSU”

VDA’dan yapılan açıklamada, bu yıl küresel olarak 80.1 milyon otomobilin satılmasının beklendiği, bunun da bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 veya 4.1 milyon daha az otomobil satışı anlamına geldiği belirtildi.


“ŞİRKETLER TASARRUFA GİDECEK”

2019'da satışlarda yaşanacak düşüşün 10 yıl önceki küresel mali krizinden bu yana en hızlı düşüş olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, sektörde yaşanan krizin şirketleri daha fazla tasarruf tedbirine yönelttiği ve 2020'de daha fazla işçi çıkarmaya neden olacağı vurgulandı.

“GEÇİCİ İŞ SÖZLEŞMELERİ YENİLENMİYOR”

Mattes, şirketlerin üretim kapasite kullanımlarının düştüğünü belirterek, "Geçici iş sözleşmeleri yenilenmiyor, devlet yardımı ile kısa süreli istihdam artıyor.” ifadesini kullandı.

“TAM ZAMANLI PERSONEL SAYISI İNECEK”

Fabrikalarda tam zamanlı personel sayısının daha da düşebileceğini işaret eden Mattes, "2019 yılı için zaten istihdamda bir düşüş bekliyoruz. Bu eğilim 2020'de daha da kötüleşecek." yorumunu yaptı.

“TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE İŞ POZİSYONLARI KAPANIYOR”

Son dönemde kapsamlı bir teknolojik dönüşüm içinde olan otomotiv sektöründe iş pozisyonlarının iptal edilmesi dikkati çekiyor.

ELEKTRİKLİ MOTORLARDA DAHA AZ PARÇA OLMASI İŞÇİYE OLAN İHTİYACI DA AZALTIYOR

İçten yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçildiğinin altını çizen uzmanlar, elektrikli motorların petrol ile çalışan motorlara göre daha az parça bulundurduğu için daha az işçiye ihtiyaç duyulduğu fikrinde birleşiyor.

Alman otomobil şirketleri elektrik hareketlilik ve dijitalleşmeye 75 milyar avro yatırım planlarken, 2023’e kadar 150 farklı elektrikli otomobil üretmeyi de hedefliyor.