Tarihte mücevherlerle duvar süsleyen İspanya da iflas etmişti

Tarih geçmişten günümüze kadar gelen süreçte içinde pek çok başarı gibi başarısız sürprizler de sunar. Önce Astek'lerin, sonra İnka'ların yıkılışı ile yükselen İspanya, buralardan elde ettiği mücevherlerden saraylarının duvarlarını süslerken, bir an geldi 1596’da istifa etmek zorunda kaldı.
Tarihte mücevherlerle duvar süsleyen İspanya da iflas etmişti

Teknolojiye sahip Avrupa'lı, az insan gücü ile sayıca fazla ama teknolojik acıdan yetersiz toplumlara hükmetti. Ancak bu hükmediş ve sömürgelerinden elle ettikleri kazanıma rağmen iflaslardan da kaçamadı.


Modernleşme, Batı’ya nimetlerini sunarken onların sömürgecilik uyguladığı Batılı olmayan ülkelere can kaybı, doğal kaynaklarının ellerinden alınması, özgürlüklerinin yitirilmesi gibi bir dizi olumsuzluklar getirdi. Sömürgecilikte modernleşme özgürlükleri aldı ve büyük güçleri yükseltti.

KOLOMB'UN KUZEY AMERİKAYA ULAŞMASI İSPANYA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU

Cenovalı denizci ve kâşif olan Kristof Kolomb, 1492'de Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika'ya ulaşan ilk Avrupalı oldu. 1451 tarihinde İtalya'da doğan Kolomb, bu yolculuğunu İspanyol bayrağı altında yaptı.

İNKA İMPARATORLUĞU YIKILDI

İnka İmparatorluğu, 1438 yılında kuruldu. Ancak İspanyol denizciler kapıdaydı. İspanyolların, koskoca Aztek İmparatorluğunu, üzerinde dumanlar tüten bir yıkıntıya çevirmeleri, 5 yıldan daha kısa sürdü. Ardından İspanyol denizciler, rotalarını İnka İmparatorluğunun kıyılarına çevirdiler. İnka İmparatorluğunun 40 bin askerine karşılık, İspanyollar 168 kişiydi. Ancak İspanyollar, Aztek’lerin yıkılışı ile ilgili detaylı bilgiye sahipken, İnka İmparatorluğu, burunlarının dibinde yaşananlardan habersizdi. Bilginin gücü yeniden sahnedeydi. 1438 yılında kurulan imparatorluk, 1533 yılında yıkıldı. İnka İmparatorluğu sadece 95 yıl hüküm sürdü. 


İSPANYA KOLONİLERİNİ GENİŞLETTİ

Kolomb’un 1492'deki Amerika’ya ilk seyahati ile Hernan Cortes’in 1519'da Meksika’ya gelişi arasındaki yıllarda, İspanyollar Karayip Adaları’nın çoğunu fethederek, bir dizi koloniye sahip olmuşlardı.

Cortes, Meksika’ya geldiğinde kendisini barış elçisi olarak tanıttı ve Aztek hükümdarı Montezuma huzuruna kabul ettiğindeyse, önce korumalarını öldürdüler. Sonra da Motezuma’yı esir aldılar. Cortes’in emrinde, sadece birkaç yüz İspanyol vardı ve en yakın İspanyol takviyesi bin 500 kilometre uzaklıktaki Küba’daydı.

İSPANYOL DENZİCİ PİZARRO DEVREDE

Cortes’in Meksika’ya gelişinden 10 yıl sonra, bu defa başka bir İspanyol denizci Francisco Pizarro, İnka İmparatorluğu’nun kıyılarına yanaştı. Üstelik onun Cortes’ten de az askeri vardı. Ancak Pizarro, Aztek’lerin yıkılışı ile ilgili detaylı bilgiye sahipken, İnka’ların hiç bir şeyden haberleri yoktu.

İSPANYOL EGEMENLİĞİ ARTTI

Pizarro da kendisini, İspanyol Kralı tarafından gönderilmiş barış elçisi olarak tanıttı. İnka lideri Atahualpa’yı görüşmeye davet etti ve esir aldı. Böylece tarih tekerrüre başlamıştı. Temmuz 1529’da İspanya kraliçesi, Pizarro'nun İnka imparatorluğunu fethetmesine izin vermiş ve onu tüm Peru fetihlerine komutan olarak atamıştı.

1548’de bölgede İspanyol egemenliği sağlandı. İspanyol işgali, yağma, halkı kırıp geçiren salgın hastalıklar, kıtlık, kölelik gibi sonuçlar ortaya koydu. Yaklaşık 25 yılda, 5 milyon yerli yaşamını kaybetti.

İSPANYA'NIN İFLASI

1596’da İnka zenginlikleri İspanya’da klise ve sarayların duvarlarını süsledi. İnka’dan gelen mal varlığı 10 trilyon dolardı. Batı Avrupa’nın en büyük gücü olmuştu. Ancak tüm bu güce rağmen İspanya iflas etti.