Şeker, emtia yatırımcısına kazandırdı

Şeker, yüzde 13,6 ile eylül ayında emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kazandıran ürün oldu.
Şeker, emtia yatırımcısına kazandırdı

Emtia piyasasında işlem gören 18 ürünün fiyat hareketlerinden derlenen verilere göre eylülde emtia grubu araçlarının 13 tanesi kazandırırrı ve 5 tanesi kaybettirdi.


ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞINA ARA VERİNCE PİYASALAR OLUMLU ETKİLENDİ

ABD ve Çin arasındaki iyimserliğin artması geçen ay emtia fiyatlarını pozitif etkiledi.

Eylül ayı şeker açısından dalgalı bir dönem oldu. Eylülde 10.81 dolar ile fiyatı yılın en düşük seviyesine gerileyen şeker, bu seviyeden gelen alımlarla emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kazandıran ürün olarak kayıtlara geçti. Küresel büyümeye yönelik artan endişeler ve döviz kurlarında yaşanan değişim, şeker fiyatları üzerinde satış baskısını artırırken, şekerin üretim açığının artacağına yönelik beklentiler de fiyatların yükselmesine neden oldu.

KAKAO DA YÜZDE 9,9 KAR ETTİRDİ

Emtia piyasasında, şekeri yüzde 9,9 ile kakao, yüzde 9,1 ile paladyum, yüzde 7,2 ile buğday takip etti. Eylülde çinko yüzde 6,2, mısır yüzde 4,9, kahve yüzde 4,4, soya fasulyesi yüzde 4,3, pamuk yüzde 3,4, kurşun yüzde 2,9, doğal gaz yüzde 2, bakır yüzde 1,5 ve Brent petrol yüzde 1,1 kazandırdı.


EN ÇOK KAYBETTİREN GÜMÜŞ OLDU

Söz konusu dönemde yatırımcısına en fazla kaybettiren ise yüzde 7,4 ile gümüş oldu. Gümüşü yüzde 4,1 ile nikel, yüzde 3,2 ile altın, yüzde 2 ile platin ve yüzde 1 ile alüminyum izledi.

YILLIK BAZDA EN FAZLA NİKEL KAZANDIRDI

Emtia piyasasında yılın 9 aylık dönemine bakıldığında, yatırımcısını en çok sevindiren nikel oldu. Söz konusu dönemde yatırımcısına yüzde 60,8 kazandıran nikeli, yüzde 32,1 ile paladyum, yüzde 15 ile platin ve yüzde 14,8 ile altın takip etti.

YILLIK BAZDA EN ÇOK KAYIP DOĞALGAZDA YAŞANDI

9 aylık dönemde yatırımcısına en fazla kaybettiren ise yüzde 18,3 ile doğalgaz oldu. Doğalgazı yüzde ile 15,7 pamuk, yüzde 9,5 ile alüminyum ve yüzde 5,7 ile çinko izledi.

DÖVİZDEKİ DEĞİŞİM ŞEKER FİYATINI ETKİLEDİ

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde üretildiğini ancak fiyatının uluslararası piyasada dolar bazında belirlendiğini, bu nedenle döviz oranlarındaki değişimin şeker fiyatı üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

AVRUPA’DAKİ KOTA 2017’DE KALKTI

AB'nin, dünyanın en büyük üçüncü şeker üreticisi olduğunu belirten Ergezen, Avrupa'da yaklaşık 50 yıldan beri şekerde uygulanan üretim kotasının 2017 yılında kaldırıldığını, o zamandan bu yana şeker fiyatlarında satış baskısının etkili olduğunu söyledi.

ŞEKER ÜRETİMİ AZALIYOR, TÜKETİMİ ARTIYOR

Hindistan ve Tayland'daki üretim düşüşü nedeniyle şekerde 2019-2020 sezonunda üretim açığının 4.76 milyon tona ulaşacağının öngörüldüğünü, küresel üretimin de yüzde 2,35 düşüşle 171.9 milyon tona gerilemesinin beklendiğini kaydeden Ergezen, tüketimin ise yüzde 1,34 artarak 176.7 milyon ton olacağını bildirdi.