Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun iyileşeceğini savundu

Merkez Bankası Başkanı Uysal, Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda “Ekonomik Görünüm ve Merkez Bankasının Reel Sektör Çalışmaları” başlıklı bir konuşma yaparak, iktisadi faaliyetin 2'nci çeyrekten itibaren dengeleme sürecine girdiğini belirterek, enflasyondaki iyileşmenin önümüzdeki dönemde de süreceğini bildirdi.
Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun iyileşeceğini savundu

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Ankara Sanayi Odası (ASO) üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, enflasyon beklentilerinin seyrinin fiyatlama davranışları açısından yakından takip edilmekte olduğunu belirterek "İktisadi faaliyet 2'nci çeyrekten itibaren dengeleme sürecine girdi. Enflasyondaki iyileşme önümüzdeki dönemde de sürecek." dedi.


"ÜLKEMİZ KÜRESEL GELİŞMELERDEN ETKİLENİYOR"

Uysal, toplantıda yaptığı konuşmada "Artan ticaret gerilimlerinin, küresel büyüme ve para politikaları üzerinde belirgin yansımalarının olduğu bir konjonktürden geçiyoruz. Bu durum, ticaret ve sermaye akımları kanalıyla, Türkiye de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde önemli etkiler oluşturma potansiyeline sahip. Nitekim son dönemde küresel büyümedeki yavaşlama eğiliminin belirginleştiğini ve bu ivme kaybının en önemli dış ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ülkeleri için daha belirgin olduğunu görmekteyiz.

Uysal: Piyasadaki canlanma daha belirgin olacak

"ETKİLENSEK DE İHRACATIMIZ GÜÇLÜ SEYREDİYOR"

Bu yavaşlama Avrupa Birliği’yle yaptığımız ticareti etkilese de firmalarımızın pazar ve ürün çeşitlendirme esnekliği ve rekabet kazanımları sayesinde ihracatımızdaki güçlü seyir devam etmekte.


ENFLASYONUN ILIMLI SEYRİ

Diğer taraftan, küresel enflasyonun ılımlı seyri genişleyici para politikası adımlarıyla risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarını destekliyor. Ancak, gerek ticaret anlaşmazlıklarına ilişkin belirsizliklere gerekse jeopolitik gelişmelere bağlı olarak gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarının dalgalı ve zayıf bir seyir izlediğini görüyoruz. Dış finansman koşulları ekonomimizi risk primi, kur ve beklenti kanalı üzerinden etkilediğinden küresel gelişmeler ve sermaye akımları üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz." şeklinde konuştu.

"ENFLASYONDA BELİRGİN DÜŞÜŞ VAR"

Merkez Bankası Başkanı Uysal konuşmasında tüketici enflasyonunda 2018 yılının Ekim ayından bu yana belirgin düşüş görüldüğünü sözlerine ekledi.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE İYİLEŞME VAR"

"Sıkı para politikası ve koordineli politika çabaları neticesinde birikimli döviz kuru etkilerinin azalması ve iç talebin ılımlı seyri enflasyondaki düşüşün temel sürükleyicileri olarak öne çıkmakta. Bu faktörlerin katkısıyla enflasyondaki iyileşme eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz." şeklinde sözlerine devam eden Uysal, enflasyondaki düşüşe bağlı olarak enflasyon beklentilerinde de iyileşme gördüklerini savundu.

"ENFLASYONDA İYİLEŞME DEVAM EDECEK"

Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyon beklentilerinin çıpalanması, para politikasının etkinliği ve enflasyon-büyüme ödünleşiminin azaltılabilmesi açısından kritik önem taşımakta. Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak beklentilerin de iyileşmeye devam edeceğini değerlendiriyoruz. Enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, Temmuz ayındaki 425 baz puanlık indirimin ardından Eylül ayında da politika faizini 325 baz puan indirdik.Küresel gelişmelerin de etkisiyle para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü Temmuz ve Eylül aylarında önden yüklemeli bir şekilde kullanmayı tercih ettik. Bu kararı alırken hedeflediğimiz dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olan bir para politikası duruşu hedefledik. Gelinen noktada para politikası duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini destekler nitelikte olduğunu değerlendirmekteyiz. Öte yandan, Türkiye’de enflasyon gelişmekte olan ülke grubuna kıyasla halen yüksek seviyelerde. Enflasyondaki düşüşü kalıcı hale getirebilmemiz için para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdürmemiz gerekmekte. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz."