Lübnan'daki kriz 25 binden fazla kişiyi işsiz bıraktı

Lübnan'daki ekonomik kriz, önce protestolara dönüştü ve sorunlar daha çok artınca da gıda sektöründe 25 binden fazla kişiyi işinden etti.
Lübnan'daki kriz 25 binden fazla kişiyi işsiz bıraktı

Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı 17 Ekim 2019'da başlayan protesto gösterilerinin ilk günlerinde yaralanan Ahmed Tevfik'in akşam saatlerinde vefat ettiği haberi, gösterilerin yeniden başlamasına neden oldu.


Ölüm haberi üzerine ülkenin kuzeyinde yer alan memleketi Trablusşam'da sokaklara dökülen vatandaşlar, çeşitli sloganlar eşliğinde yolları kapattı.

LÜBNAN'DAKİ EKONOMİK DURUM

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı belirtiliyor.

EKONOMİK KRİZ İSTİFALARI BERABERİNDE GETİRDİ

Ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı düzenlenen gösteriler üzerine Saad el-Hariri başbakanlığındaki 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti 29 Ekim 2019'da istifa etmişti. Hariri'nin yeniden başbakanlık görevine yanaşmaması üzerine, Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefikleri, eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab'ın başbakanlığında 20 üyeli yeni hükümetin kurulmasını sağlamıştı.