Küresel yatırım dünyada azalırken Türkiye’de yüzde 12,6 arttı

"İslam İşbirliği Teşkilatı Üst Düzey Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı"nda yatırım konusu, konunun tarafları tarafından masaya yatırıldı. Konferansta, yeni bir kalkınma fonu kurulması konusu dikkat çekti.
Küresel yatırım dünyada azalırken Türkiye’de yüzde 12,6 arttı

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta, tüm dünyada küresel yatırımların yüzde 13 oranında azalırken, Türkiye'ye gelen yatırımların yüzde 12,6 artış göstermesi vurgulandı.


İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İslam Kalkınma Bankası iş birliğiyle düzenlenen "İslam İşbirliği Teşkilatı Üst Düzey Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı" kapsamında "Küresel Değer Zincirinin Gelişmesinde Özel Sektörün Kalkınmasına Yönelik Yenilikçi Finansman Çözümleri" oturumu gerçekleştirildi.

KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİ

Küresel değer zinciri konusunun masaya yatırıldığı oturumda konuşan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Özlem Cinemre, küresel değer zincirinde kalkınma bankalarının misyonunu anlattı.

“TÜRKİYE KALKINMA FONU KURULMAK ÜZERE”

Cinemre, girişim sermayesini içerecek, teknolojiler ve yeni şirketlere yatırım yapacak "Türkiye Kalkınma Fonu”nun kurulmak üzere olduğunu bildirdi.


 “AMACIMIZ KAR DEĞEL, KALKINMA”

Cinemre, şunları kaydetti: "Türkiye'nin kalkınma hedefleri ile paraleliz. Ülkenin yapısal dönüşümünü temin etmeye çalışıyoruz. Ticari bankalardan farklıyız. Kar, genel amacımız değil, finansal getiri üzerinde durmuyoruz. Bizim için kalkınması öncelikli sektörlere, müşterilere, bölgelere finansmanı akıtma önceliğimiz. Uzun vadeli finansman sağlıyoruz. Bu şirketler ekonomi için kritik şirketler... Döngüsel olmayan krediler veriyoruz. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak belli bir sermayemiz var elbette... Ulusal pazardan kısa vadeli borçlanma yapıyoruz ama daha da önemlisi kredi portföyümüzün büyük bölümünün finansmanı İslam Kalkınma Bankası gibi çok taraflılardan geliyor. Giderek artan bir baskı hissediyoruz ki yatırımcı bazımızı artırmamız lazım, kamu fonları ile özel kaynakları birleştirmemiz gerektiğini görüyoruz. Daha çeşitlendirilmiş kamu-özel sektör borçlanmalarına ihtiyacımız var."

"TÜM DÜNYADA GİDEREK ARTAN BİR ETİK YATIRIMCI BAZI VAR"

Cinemre, şu bilgileri verdi: "Sürdürülebilirlik, çevre, sosyal boyutlar giderek daha fazla önem kazanmaya başladı. Tüm dünyada giderek artan bir etik yatırımcı bazı var. Bu yatırımcılar, sıradan bir tahvile yatırım yapmak yerine çevre ile sürdürülebilirlik ile ilgili olan şeylere yatırım yapmak istiyorlar."

"DEĞER ZİNCİRİ DEDİĞİMİZDE EKOLOJİK KAYNAKLARA ODAKLANMAMIZ ŞART"

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Sümerli de tarımın değer zinciri için önemine dikkati çekerek, "Tarım, düşünebileceğimiz en büyük değer zinciri olacak. Tarımda, özellikle organik tarımda oluşturulan değer zinciri önümüzdeki yıllarda pek çok hususun önüne geçecek. Şu an dünyada gıda kıtlığından bahsediliyor. Ekolojik kaynakları kullanmada bazı ülkelerde döngü tarihi değişiyor." diye konuştu.

“ORGANİK GIDADA ATIK ORANININ YÜZDE 13, DİĞERİNDE İSE YÜZDE 30”

Dünyanın ve çevrenin optimum hale getirilmesi, değer katacak tarım ürünleri üretilmesi ve organik tarımın şart olduğunu belirten Sümerli, organik gıdada atık oranının yüzde 13, diğerinde ise yüzde 30 olduğunu bildirdi.

"AFGANİSTAN'DA DEĞER ZİNCİRİ İÇİN HEDEFLER BELİRLEDİK"

Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakan Vekili Ajmal Ahmady ise küresel değer zincirinin ülkeler için önemine işaret ederek, Afganistan'ın bu zincire dahil olmasının kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Ajmal Ahmady, şunları kaydetti: "Afganistan olarak Ulusal İhracat Stratejisi belirledik. Bu strateji içinde desteklemek üzere 6 farklı değer zinciri belirledik. Burada bir çerçeve çizdik ve değer zincirini üretim, işleme ve ihracat olarak üçe böldük. Ülkemizde ihracatçıları desteklemek üzere programlar belirledik. Tedarik zinciri finansman modeli getirme amacındayız. Bazı mekanizmalar getirmeye çalışıyoruz ki üreticiler ve ihracatçılar finansman sağlayabilsinler. Kısacası, Afganistan'da değer zinciri için hedefler belirledik."

“HER YIL 1,5 TRİLYON DOLARIN ÜZERİNDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GERÇEKLEŞİYOR”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, "Dünyada her yıl ortalama 1,5 trilyon doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşmektedir. Maalesef İİT üyelerinin toplamının bu pastadan aldığı pay sadece yüzde 8 civarında." dedi.

Ermut, Türkiye’nin son 16 yılda 210 milyar dolar yatırım çekmeyi başardığını söyledi.

"İİT ÜLKELERİNİN ARALARINDA YAPTIKLARI DOĞRUDAN YATIRIMLAR DA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL"

Arda Ermut, İİT'ye mensup ülkelerin, kendi aralarında yaptıkları doğrudan yatırımların da istenilen seviyede olmadığını vurgulayarak, 2018 yılında teşkilat üyelerinin yurt dışında yaptıkları toplam doğrudan yatırımların yüzde 58'inin gelişmiş ülkelere gittiğini, sadece yüzde 29'unun teşkilat üyeleri arasında gerçekleştiğini bildirdi.

"YATIRIMCILAR AÇISINDAN ÜLKELERİN SUNDUĞU DEĞER SETİ ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ermut, yatırımcılar açısından ülkelerin sunduğu değer setinin önemli olduğunu belirterek, "Bir ülkenin coğrafi konumu, makroekonomik dinamikleri ve demografik yapısı gibi unsurlardan oluşan bu değer setinin taşıdığı potansiyel, siyasi istikrarla birlikte hayata geçirilebilecek olan reformlar ve güçlendirilen kurumsal kapasite ile gerçekleştirilmiş olur. Türkiye'nin özelikle ekonomi alanında son 16 yıldaki tecrübesinin özeti olan bu formül, doğrudan yatırımlardaki muazzam artışın temelinde yatan vizyonu ortaya koymaktadır." dedi.

Ermut, 2018'de tüm dünyada küresel yatırımların yüzde 13 oranında azalırken, Türkiye'ye gelen yatırımların yüzde 12,6 artış gösterdiğini kaydederek, u rakamların, reform süreçlerindeki devamlılığın yatırım ortamındaki sürdürülebilirlik için taşıdığı önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı.