Koronavirüsün en büyük etkisi ihracatımıza

Çin'in Vuhan kentinde çıkarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs küresel piyasaları olumsuz etkilerken Türkiye de artan ihracat başarısının gölgelenmesi endişesi yaşıyor.
Koronavirüsün en büyük etkisi ihracatımıza

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, Türkiye'den Çin'e yapılan ihracatta mermer, traverten, krom kurşun, bazı metal ve konsantralerinin öne çıktığını, Çin'deki gelişmeler nedeniyle burada talep sıkıntısının yaşanabileceğini aktardı.


ÇİN PAZARININ YÜZDE 70'İ DURDU

Çin pazarının bazı kalemlerdeki ihracatın yüzde 70'ini bulduğunu belirten Pekcan, kısa dönemde bu açıdan negatif etki olacağını söyledi.

Ticaret Bakanı Pekcan: 81 ilde maske ve gıdalarla ilgili denetimlere başladık

BAZI SEKTÖRLERDE İHRACAT ARTTI AMA GENELE BAKILDIĞINDA NEGATİF ETKİ GÖRÜLEBİLİR

Pekcan, Şubat ayındaki açıklamasında koronavirüsün tekstil, hazır giyim, deri ve mobilya gibi sektörlerde ihracat potansiyeli yarattığını, Avrupa kaynaklı talep artışının pozitif etkisini ikinci çeyrekte ihracatta görmeyi beklediklerini söyledi. Ancak bu açıklama yapıldığında virüsün Avrupa'da özellikle de İtalya'da yayılımı henüz başlamamıştı.

BİRLEŞMİŞ MARKALAR DERNEĞİ HAMMADDEYE ULAŞIM VE SEVKİYATTA SIKINTI YAŞAMAKTAN ÇEKİNİYOR

Çatısı altında hazırgiyim, ayakkabı, kozmetik, aksesuar, küçük mutfak ürünleri, ev tekstili gibi alanlardan 400 civarı markayı barındıran Birleşmiş Markalar Derneği ise bugün yaptığı açıklamada, salgının kontrol altına alınamaması durumunda hammadde tedarikinde ve mamul ürün sevkiyatında sıkıntılarla karşı karşıya kalınabileceğini; turist sayısında azalma ve talep daralmasının etkisiyle cirolarda da kayıp yaşanabileceğini duyurdu.