Koronavirüsün ekonomiye yansımaları sürüyor

Küresel piyasalarda sert satış baskısı, küresel tedarik zincirinde kırılma, seyahat sınırlamaları ile koronavirüs salgını ile eş zamanlı petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş, Türkiye piyasalarında da güçlü satış baskısını körükledi.
Koronavirüsün ekonomiye yansımaları sürüyor

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vaka ve ölüm sayısı açısından Çin'de hız keserek yönünü İran ve Avrupa'ya çevirdi. Etkileri tüm dünya ekonomisini olduğu gibi Türkiye'yi de sardı.


KORONOVİRÜS DÜNYA EKONOMİSİNDE SERT RÜZGARLAR ESTİRDİ

Bu hafta küresel borsalardaki düşüşler 5 trilyon doları aşarken S&P 500 endeksi de ayı piyasasına girdi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yılbaşındaki yüzde 1,9 seviyelerinden yüzde 0,31'e kadar geriledi.


12 aylık cari fazla 6 milyar 494 milyon dolar oldu

TÜRKİYE EKONOMİSİNE ETKİLERİ OLUMSUZ OLDU

Küresel riskten kaçış eğilimi Türkiye piyasalarını da olumsuz etkiliyor. Olumsuz etki CDS, tahvil getirileri, TL, borsa dahil tüm alanlarda belirgin şekilde hissediliyor.

PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİ TÜRKİYE LEHİNE GERÇEKLEŞTİ

Ocak ayı başında 72 dolardan işlem gören brent tipi ham petrol 30 doların altına indikten sonra bugün 33 dolar seviyesinde işlem görüyor. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında petrol fiyatlarından düşüşten doğrudan pozitif etkilenen tek ülke.


PETROL FİYATLARININ CARİ AÇIĞA ETKİSİ

2019'da Türkiye'nin gerçekleştirdiği enerji ithalatı 41 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, geçen yıl 8 milyar dolarlık cari fazla verildi. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş cari dengede 3-4 milyar dolarlık iyileşmeyi beraberinde getiriyor. Petrol fiyatlarındaki anlık düşüşlerden ziyade petrol fiyatlarının uzun bir süre düşük kalması ile etki tam anlamıyla görülebiliyor. Mevcut verilere göre petrol fiyatlarının 30 dolar civarında kalması cari dengeye 10 milyar dolar katkı anlamına geliyor.

TL DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 5 DEĞER KAYBETTİ, BIST'TE KAYIP YÜZDE 19

Azalan risk iştahı nedeniyle TL'de dolar karşısında yılbaşından bugüne yüzde 5 değer kaybı yaşandı. Kayıp sınırlı kalsa da, dalgalanma ise çok daha büyük boyutta.

Ekonomisi yeraltı zenginliklerine bağlı gelişmekte olan para birimlerinde daha belirgin olmak üzere etki yüzde 1 ila yüzde 17 bandında gerçekleşti.

BIST-100 endeksi yılbaşından bugüne yüzde 19'a yakın değer kaybetmiş durumda. Ancak salgından daha çok etkilenen sektörler özelinde bu kayıp daha belirgin. Temizlik gıda ve perakende gibi bazı sektörlerde ise virüsün Türkiye'de açıklanmasıyla birlikte son 2 günde belirgin kazançlar yaşanıyor.

HAVACILIK HİSSELERİ SERT DÜŞÜŞTE

Çin'den dünyaya yayılan virüsün etkilerini sınırlamak için küresel çapta birçok havayolu uçuş sınırlamalarına giderken; hava trafiği belli destinasyonlara da tamamen durduruldu.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın dün koronavirüsün yayılmasını önlemek için ABD'nin Avrupa kıtasından uçuşları Cuma gününden itibaren durduracağını açıklaması, havacılık sektörüne ilişkin endişeleri daha da artırdı.

Seyahat sınırlamaları, talep düşüşü ve rezervasyon iptallerinin etkisiyle son dönemde satış baskısı altında olan THY hisselerinde Şubat ayı başından bu yana yaşanan kayıp, bugün gördüğü en düşük seviye olan 8.62 lira baz alındığında yüzde 37 'ye ulaştı. Aynı dönemde Pegasus hisselerindeki kayıp ise yüzde 48'i buldu.

GIDA, SAĞLIK, PERAKENDE HİSSELERİ AYRIŞIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının teşhis edildiğini açıklamasının ardından defansif hisselere güçlü alım geldi.

Gıda Perakendecileri Derneği gıda ve market zincirlerinin ürün ve hizmet tedariğini kesintisiz şekilde sürdürdüğünü ve paniğe gerek olmadığını duyursa da, ürün tedariğinde kesinti yaşanabileceği endişelerinin tüketicilerde yarattığı talep artışına bağlı dün BİM, Migros, Şok Marketler, Carrefoursa, Bizim Toptan, Viking Kağıt yüzde 15, Konfurut Gıda yüzde 5, Kerevitaş gbi hisselerde yüzde 10'u bulan yükselişler yaşandı.

Sağlık sektörü ile ilişkili Deva Holding, Selçuk Ecza ve RTA Laboratuvarları gibi hisselerde de güçlü alımlar gözleniyor.