Keçiboynuzu hasadı Mersinli üreticileri hareketlendirdi

Mersin'in Silifke ilçesinde adına harnup da denilen keçi boynuzu hasadına başlandı. Üreticiler bir yandan ürünü toplarken, diğer yandan ürün birçok farklı şekilde işlenerek satışa hazırlanıyor.
Keçiboynuzu hasadı Mersinli üreticileri hareketlendirdi


Keçiboynuzu olarak bilinen harnup hasadına başlanırken, pekmez ve unu yapılarak ekonomiye kazandırılıyor. Ürün kozmetikten, gıda sanayine kadar çok yönlü kullanılıyor. Eskiden hayvanlara yem olarak verilen çekindekleri ise Avrupa'da çok revaşta ve yüksek bedellere alıcı bulabiliyor.

İlçenin kırsal kesimlerinde 300 dekar arazide üretimi yapılan, üreticiler tarafından ağaçlardan toplanıp çuvallara doldurulan harnup, bir süre depolarda saklandıktan sonra satışa sunuluyor.

"BU YIL REKOLTE 1.400 TON OLACAK"

Pekmezi de yapılan keçiboynuzundan ilçede geçen yıl  1.100 ton üretilirken, rekoltenin bu yıl 1.400 ton olması hedefleniyor.


"KİLOSU 2,5-3 LİRA"

Keçiboynuzunun ağustos ayının ortalarında başlayan hasadı kasıma kadar sürüyor. Keçiboynuzu, kalitesine göre kilosu 2.5 ile 3 liradan alıcı buluyor.

"İKİNCİ SINIF ÜRÜN KOZMETİK VE YEM SANAYİNDE KULLANILIYOR"

Harnup üreticiliği yapan Hüseyin Kaya, 40 keçiboynuzu ağacıyla evinin geçimini sağladığını belirtirken, keçiboynuzlarının birinci sınıf olarak ayrılanların pekmez ve sofralık için kullanıldığını, ikinci sınıfların ise kozmetik ve yem sanayinde kullanılmak üzere fabrikalara gönderildiğini ifade ediyor.

"UNUNU YAPIP PAZARLIYORUZ"

Harnup ve çekirdeğini una dönüştürerek yeni bir sektör oluşumu sağlayan Ümit Güven de, "Annem ve babam zamanında çocuklar sağlıklı olsun diye pekmez yaparlardı. Fakat benim ilgimi çeken bir şey, çekirdeğin boşa gidiyor olması ve hayvanlara veriliyor olmasıydı. Araştırdık pahalı ve çok sağlıklı bir şey. Biz de bunu değerlendirmek için makine yapıp ayrıştırarak çekirdeğin ununu yapmaya başladık. Avrupa bunu gıda sektöründe kullanıyor.

"BOŞA GİDEN ÇEKİRDEKTEN BİR SERVET ÇIKTI"

Dondurmada ya da salep yerine kullanılabilir. Pekmezi, şerbeti, keçiboynuzunun unu, çekirdeğinin ununu yaparak değerlendiriyoruz. Biz bunu yoktan var ettik ve boşa giden çekirdekten bir servet çıktı." diye konuştu.