İstanbul'un geçmişine dair derin izler

İstanbul’un M.S. 4’üncü ile erken 7’nci yüzyıllardaki en büyük ticari ulaşım merkezi olan Theodosius Limanı Yenikapı Marmaray kazılarında ortaya çıkmıştı.
İstanbul'un geçmişine dair derin izler

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından İstanbul Marmaray projesi kapsamında Yenikapı'da yürütülen arkeolojik kazı ve sondajlarda gün ışığına çıkartılan taşınabilir kültür kalıntılarında Prehistorik Çağ’daki kıyılara dair önemli bulgulara rastlandı.


Marmaray Yenikapı İstasyonu ile ilgili olarak, Osmanlı Dönemi’nde ‘Langa (Vlanga) Bostanları’ olarak adlandırılan alanda, 2004 yılında kazılara başlandı. Kelime anlamı Yunanca "dışarı" demek olan "Vlanga" adının İstanbul’un tarihi topografyasında ilk kez 12’nci yüzyılda kullanılmaya başlandığı sanılıyor.

LANGA'DA ANDRONİKOS KOMNENOS'UN KÖŞKÜ

1. Andronikos Komnenos’un (hd 1183-1185) bu yörede bir köşk yaptırdığı ve 13’üncü yüzyılın ikinci yarısında bu bölgeye Yahudilerin yerleştirildiği biliniyor.

İSTANBUL'UN FETHİNDEN SONRA DEĞİŞEN İSİMLENDİRMELER

İstanbul'un fethinden sonra, Langa’nın sur içindeki bölümü Küçüklanga Bostanı, sur dışı bölümü ise Büyüklanga Bostanı olarak anıldı.


16'NCI YÜZYILDA SURLAR YAPILDI

15’inci yüzyılda Büyüklanga Bostanı'nın doğusu ve batısı da duvarlarla çevrildi ve 16’ncı yüzyılda yeni bir sur daha yapıldı.

SAHİL YOLU SONRADAN DOLDURULDU

Üzerinde sahil yolunun, demiryolunun ve tren istasyonunun yer aldığı bölge ise daha sonraları denizin doldurulmasıyla elde edildi.

THEODOSİUS LİMANI

Burada 2004-2010 yılları arasında dört ayrı bölgede, 58 bin metrekare alanda yapılan kazılarda, özellikle 1’inci Bölge olarak isimlendirilen ve Namık Kemal Caddesi ile bu caddenin doğusunda bulunan Mustafa Kemal Caddesi arasında, güneyde tren yoluyla sınırlanan alanda İstanbul’un M.S. 4’üncü ile erken 7’nci yüzyıllardaki en büyük ticari ulaşım merkezi olan Theodosius Limanı gün ışığına çıkartıldı.

Liman bir ticaret merkezinin ön belirgin özelliği olarak göze çarpıyor.