İlk sanayi siteleri ihtiyaçtan doğdu

Geçmişte sanayileşme kısıtlı, teknoloji yetersiz ve iş yerleri şehir içinde dağınık olarak bulunuyordu. Sokak aralarında imalat yapılması ve tehlikeli maddelerin bulunması tehlike içeriyordu. Aynı iş kolunda çalışanlar bir arada çalışmanın kendileri ve müşterileri için daha avantajlı olacağını düşündüler.
İlk sanayi siteleri ihtiyaçtan doğdu

Zamanın yöneticileri kurulan kooperatiflere yer sağlayarak şehir içinde sıkışıp kalan meslek branşlarını gruplayarak şehrin dışına taşıdı.


Sanayi sitelerinin oluştuğu yıllarda modern koşullarda ve hijyenik ortamlarda çalışan esnaf ve sanayiciler önce şehir dışında olmanın dezavantajlarını yaşadı. Müşterileri ilk başlarda tek tük olan bu mekanlar zamanla doldu taştı. Hatta şehirlerin genişlemesi ile şehir içinde bile kaldılar. Yerleri maddi açıdan değerlendi. Yatırımları kazandırdı. Hatta zamanla buraları terk edip daha da uzağa taşınma arayışına girdiler.

1968'DE ATATÜRK OTO SANAYİ KURULDU

İstanbul'un esnaf ve sanatkarı zamanla artık şehrin içinden aynı meslek kollarında çalışan diğer esnaflarla birlikte daha sağlıklı şartlarda çalışmak istedi. Bu amaçla 20 Ekim 1968 tarihinde Atatürk Oto Sanayi Sitesi 1’inci Kısım yapımına başlandı.

DOLAPDERE'DEN MASLAK'A YOLCULUK

Özellikle Dolapdere semtinde sağlıksız koşullarda çalışan oto tamirhanelerin daha modern şartlarda çalışması amacı ile şehrin dışı sayılan Maslak’ta bir oto sanayi sitesi yapımına karar verildi. Sitenin temeli site başkanı Nazmi Akbacı önderliğinde, 1968 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından atıldı.


1975'DE ATATÜRK OTO SANAYİ SİTESİ 1. KISIM AÇILDI

2 Ağustos 1975 tarihinde Atatürk Oto Sanayi Sitesi 1’inci Kısım hizmete geçti. 76 bin metrekare alan üzerine kurulu site, 348 oto tamir atölyesi, 100 yedek parça dükkanından oluşuyordu.

1983'TE 2. KISIM HİZMETE GEÇTİ

19 Ağustos 1983 tarihin de ise Oto Sanayi Sitesi 2’nci Kısım faaliyete geçti. Türkiye’nin en modern sanayi sitesi olan Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ne katılan 2’nci Kısım, Maslak Bölgesi’nde 284 bin metrekare alana yayılmıştı. 2’nci Kısım’ın temeli dönemin Başbakanı Bülend Ulusu tarafından 1983 yılında atılmış olup, bugün geniş yolları, sağlıklı çalışma alanları ile hizmet veren sitede teknik olanakları sınırsız 1.505 adet servis istasyonunda yaklaşık 25 bin kişi hizmet veriyor.

İKİTELLİ OSB'DE İLK ADIM 1985'DE İSTİMLAK KARARI ALINARAK ATILDI

Bu oluşumların en büyük adımı İkitelli Organize Serbest Bölgesi (OSB) için start verilmesi ile gerçekleşti. Çeşitli meslek kollarından sanayi sitelerini bir araya getiren bir kompleks olan İkitelli OSB için 1 Şubat 1985 tarihinde istimlak kararı alınarak Arsa Ofisi'nce kamulaştırma çalışmaları yapıldı. Bedeli karşılığında ilgili kooperatiflere verilerek kooperatiflerin kendi öz kaynakları ile inşaat çalışmalarına başlandı.