Haliç’in onbeş kapısı

İstanbul'da geceleri şehrin kapıları kapandıktan sonra geç kalanlar geceleyin kapanmayan bu kapıdan içeri alınarak, yerlerine gönderilirdi.
Haliç’in onbeş kapısı

Üç büyük medeniyetin izlerini taşıyan Haliç'in, binlerce yıllık kültür mirası olan kapılarının izleri silinmeye yüz tutan Haliç Kapıları’nın bulundukları yerin özelliklerine göre isim alırlardı.


KAPILARIN ADI YAPILAN İŞLERE GÖRE

Bahçe Kapı, Yeni Cami Kapısı, Balıkpazarı Kapısı, Zindankapı, Odunkapı, Ayazmakapı, Unkapanı Kapısı, Cibalikapı, Ayakapı, Yenikapı, Petrikapı, Fener Kapısı, Balat Kapısı, Ayvansaray Kapısı ve Eyüp Kapısı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Haliç’in tarihi katmalarının altında gizlenen zengin günlük hayatı belgeliyor.

SERGİSİ YAPILDI

1810 yılında mühendis Seyyid Hasan tarafından hazırlanan Su Yolu haritası temel alınarak, onun çizdiği “Haliç’in On Beş Kapısı”nın izinin sürüldüğü bir de sergi gerçekleşti. sergide, 17'nci yüzyıl yazarı Eremya Çelebi Kömürcüyan ile yüz küsur sene sonra onun yazdıklarının üzerinden geçen Sarkis Sarraf Hovhannesyan’ın kitaplarından alıntılar da yer almakta.

Cibali Kapı, bugün ayakta kalan kapı.