Telgrafı icadından 3 yıl sonra kullanmaya başladık

Osmanlı İmparatorluğu asker kökenli bir devlet olduğu için askeri sahada kuvvetlendirecek yöntemleri sunan icatlara ilgi gösterir. Bu nedenle icadından 3 yıl gibi kısa bir süre sonra telgraftan yararlanmaya başlar. Ve bu iletişim ağını en etkin şekilde kullanarak, sonrasındaki gelişmeleri artık hayatın içine ve ticaret hayatına da adapte eder.
Telgrafı icadından 3 yıl sonra kullanmaya başladık

1793 yılına kadar dünyada iletişim ilkel şekillerde yapılmaktaydı. İletişim aracı olarak  posta güvercini, mektup gibi yöntemler kullanılıyordu.


Telgraf günümüzde eskisi kadar değerli görülmese de o zamanın şartlarında mükemmel bir icat niteliğindeydi.

ELEKTRİK İLK KEZ TELGRAFTA KULLANILDI

Elektriğin ilk kez kullanıldığı bu cihaz, Fransız “Claude Chappe” tarafından icat edildi ve daha sonra geliştirildi. Kulelerin tepelerine yerleştirilen hareketli kollar sayesinde işaret ve harfler istenilen yere ulaştırılarak telgrafın ilk adımları atıldı. Ve tarihe ilk iletişim teknolojisi olarak geçti. Zamanın teknik olanaklarının artmasıyla, yapılan kuleler daha da geliştirilerek, mesafeler ve telgraf ağı hayli uzatıldı. Telgraf’ın yaklaşık 4 bin 828 kilometre bir iletişim ağı olduğu biliniyor.

TELGRAFIN GELİŞİMİ ZAMANA YAYILDI

1830 yılında Amerikalı Joseph Henry elektrik akımını uzak mesafelere taşıyıp, elektro mıknatıs yardımıyla zili çaldırdı. 1835 yılında “Samuel Morse” ilk elektromıknatıslı telgrafı yaptı. Telgraf düzeneği elektromıknatıs ve başlı bir kalem olup bu kalem bir kağıdın üzerine çizgiler oluşturmaktaydı. Başarılı olamayan bu yöntemin ardından Morse ve yardımcısı eksikleri tespit ederek, telgraf düzeneğini geliştirmeye çalıştı. Yapılan bütün çalışmalardan sonra Samuel Morse tarihte kendi adıyla anılan nokta ve çizgilerden oluşan Mors alfabesini buldu. 1837 yılında William Cooke ve Charles Wheatstone adlı iki İngiliz, teller üzerinden elektrik akımı ile mesaj iletmeyi başardı.


İLK HAT 1843'TE

Tarihte ilk telgraf hattı 1843 yılında Washington-Baltimore-Maryland arasında kuruldu. Samuel Mors’un ilk telgraf mesajı İngilizce olarak gönderilen “Tanrı ne yaptı?” sözü oldu.

MORS, OSMANLI'DAN MADALYA ALDI

Asıl mesleği ressamlık olan Morse ilk madalyasını Osmanlı padişahından aldı.

TELGRAF 1847'DE İSTANBUL'DA

Türk topraklarında telgraf ilk kez 1847 yılında İstanbul'da Beylerbeyi Sarayı’nda Sultan Abdülmecit Han’ın karşısında “Samuel Morse” tarafından bazı araştırmalarda kullanmak için denendi.

KIRIM SAVAŞI'NDA ETKİN OLDU

Kırım Savaşı esnasında Osmanlı'nın Avrupa ülkeleriyle yaptığı görüşmeler telgrafı Osmanlıya fazlasıyla sevdirdi. Sonrasında Osmanlı bu eksikliklerini nasıl gidereceğini ve telgraf gibi bir icadı kolaylıkla topraklarına nasıl getireceğini düşünmeye başladı.

İstanbul-Edirne arasına çekilen telgraf hatlarının devamı olarak Gülhane’de ilk telgraf merkezi kuruldu. Ülkemiz Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (UIT) ilk kurucularından oldu.

TÜRKLER ALFABEYİ DEĞİŞTİRDİ

alfabesini anlamayan Osmanlı Devleti telgraftan pek yaralanamadı. Bunun üzerine Mustafa Efendi ilk Türkçe telgrafı yazdı.

1974'DE TÜRKİYE GENTEKS UYGULAMASINI BAŞLATTI

Ülkemizde 1974 yılında tele santraller aktifleştirilerek, 600 civarı teleks numarası ile birçok ilde Genteks yöntemi uygulamaya kondu.

Yıllar süren teknolojiyle Faks-Tel uygulaması oluşturulmuş devamında 81 ilde e-telgraf uygulaması verilmeye başlandı.

İLK TELSİZ VE TELGRAF İSTASYONU

Bu arada Osmanlı Devletinin ilk telsiz ve telgraf istasyonu gün yüzüne çıkıyor. Antalya'da 113 yıl süren büyük keşif gün sayıyor. "Abdülhamid Han tarafından kurulan telsizcilik tarihinin ilk eseri, Patara'da görücüye çıkacak" haberleri duyurulmaya başlandı.