Operasyonel kiralama sektörünün hedefi, 9 milyar liralık yatırım

Türkiye otomotiv pazarının yüzde 20’sini temsil eden operasyonel kiralama sektörü, 2 yıllık daralmanın ardından yeni yıla toparlanmayla girdi. TOKKDER Başkanı Ekici, 2020 yılında sektörün 65 ile 75 bin adet arasında yeni otomobil alımı yapacağını tahmin ettiklerini açıkladı.
Operasyonel kiralama sektörünün hedefi, 9 milyar liralık yatırım

Faizlerde yaşanan düşüş trendi ve ocak ayına ait pazar verileri, 2018 yılına kadar pazarın yüzde 20’sini temsil eden operasyonel kiralama sektörünün yeniden aynı seviyelere yaklaşacağına işaret ediyor.


"SEKTÖRE OLUMLU SİNYALLER GELİYOR"

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “2019 yılı sonundan itibaren ülke ekonomimizde yavaş yavaş olumlu gelişmeler görmeye başladık. Bu bağlamda, otomobil ve hafif ticari araç pazarının 580-650 bin adet bandında, otomobil pazarının ise 440-490 bin adetler seviyesinde olmasını öngörüyoruz.

Operasyonel kiralama sektörünün hedefi, 9 milyar liralık yatırım

2020 yılında sektör olarak, 65 ile 75 bin adet arasında yeni otomobil alımı yapacağımızı tahmin ediyoruz. Tabii ki, ekonomideki gelişmelere paralel olarak bu senaryo daha da olumlu yöne gidebilir.” ifadelerini kullandı.


“TİCARİ ARAÇ YATIRIMI DA OLACAK”

Sektörün 2018 yılında yüzde 11,5, geçtiğimiz sene ise yüzde 12 civarında daraldığını ifade eden İnan Ekici sözlerine şu şekilde devam etti: “Operasyonel kiralama sektörü olarak 2018 yılına kadar Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık olarak yüzde 17-20’sini satın alıyorduk. Ancak, bu oran 2019 yılında yüzde 11’lere kadar geriledi. Kredi faiz oranlarının düşmesi ve ertelenen talebin etkisi ile 2020 yılında 60-70 bin adet otomobil satın alırsak, yılı 8-9 milyar lira arasında bir yatırımla kapatmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, ticari araç kiralamanın önünün belli ölçüde açıldığı düşünüldüğünde sektörümüzün 2020 yılında ticari araç yatırımı da olacaktır.”

“2019, SEKTÖRÜN YÜZDE 9 DARALMASI İLE BİTMİŞTİ”

Kısa dönem araç kiralama sektörünü de değerlendiren Ekici, 2019 yılında bu sektörün ortalama yüzde 9 daraldığını 35 bin adet civarında araç parkıyla yılı kapattığını bildirdi.

“KISA DÖNEMDE ARAÇ PARKI 50 BİN ADETLERE ULAŞACAK”

Ekici, “2020 yılında ekonomimizin rayına oturmasıyla birlikte fonlama ve işletme maliyetlerinin makul seviyelere geleceğini, buna bağlı olarak kısa dönem araç kiralamaya olan talebin de bir miktar artacağını, yaklaşık 37 bin adet civarı bir araç parkına ulaşacağımızı tahmin edebiliriz. Kısa dönem araç̧ kiralamaya olan talepteki artış̧ ile yıl sonunda ortalama araç̧ parkı yüzde 7-8 büyüyecektir. Öte yandan, uzun vadede kısa dönem araç kiralama sektörünün 2023 yılında 50 bin adetlik bir araç filosuna erişmesini bekliyoruz.” diye konuştu.