Mücevher ihracatı 2019'da 7.2 milyar dolara ulaştı

Mücevher ihracatçıları pazarlarını artırmak için ikili temaslarını artırarak ilerledi ve geçen yıl Hong Kong’dan Miami’ye kadar dünyanın dört bir yanında 7.2 milyar dolarlık mücevher ihracatı gerçekleştirildi.
Mücevher ihracatı 2019'da 7.2 milyar dolara ulaştı

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, 2019’da mücevher ihracatı 4,1 milyar dolar, dâhilde işleme rejimi kapsamında gönderilen altın bedeliyle birlikte toplam 7.2 milyar dolar olarak gerçekleştirildiğini aktardı. 


İNGİLTERE İHRACATTA EN ÖNDE

Kamar'ın verdiği bilgilere göre 2019 yılında en çok ihracat yapılan 5 ülke, İngiltere, BAE, ABD, Hong Kong, İsviçre oldu.

ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI EN ÇOK BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİNE ULAŞTI

Toplam mücevher ihracatında Altından Mamul Mücevherci ve Kuyumcu Eşyası, 2 milyar dolarlık hacmiyle lider olurken bu grupta en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong, Libya, İsrail olarak kayıtlara geçti.

Diğer ürün grupları ve bu gruplarda gerçekleşen ihracat miktarları ise İşlenmemiş veya Yarı İşlenmiş Altın için 1.7 milyar dolar, Pırlantalı Altından Mücevherci Eşyası için 151 milyon dolar, Gümüşten Mamul Mücevherci ve Kuyumcu Eşyası isin ise 115 milyon dolar olarak sıralandı.


DÜNYA ÜLKELERİ İLE İKİLİ TEMASLAR İHRACATI ARTIRDI

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kamar, birlik olarak hedef pazarlarla dostlukları ilerlettiklerini, böylelikle üyelerini ülkelerde çok daha iyi tanıtabildiklerini ifade etti.

Kamar, “Artık dünyada ticaret, bu sisteme dayalı. Bu çerçevede geçen sene Suudi Arabistan’dan, Hong Kong’dan Miami’ye kadar dünyanın dört bir yanına giderek o bölgelerdeki mücevher alıcıları ile bir araya geldik. Bunun yanı sıra birliğimizin organize ettiği yabancı satın almacılardan oluşan alım heyeti ve 8. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Değerli Taş ve Mücevher Birlikleri Konferansı’nın da çok güçlü katkıları ile 7.2 milyar dolar ihracata imza attık.” değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYANIN TİCARET TALEBİNİN ÖNÜ AÇILMALI

Kamar, ticaretin gelişmesi için “Dışarıdan ithal edildiği için gümrük vergisi gibi girdilere muafiyet getiren Dâhilde İşleme Rejiminin önü açılmalı. Çünkü dünya ülkeleri bu sistemle Türkiye’ye kendi altınlarını göndererek, işlememizi ve tekrar kendilerine göndermemizi istiyor.” dedi.