Kahramanmaraş'ın el işi bakırları yurt dışına açıldı

Tarihi Kapalı Çarşı'da bakırdan üretilen tencere, kazan, kahve takımı, sürahi, tepsi gibi ürünler başta Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olmak üzere İran ve Amerika'ya gönderiliyor.
Kahramanmaraş'ın el işi bakırları yurt dışına açıldı

Geleneksel el sanatları arasında yer alan ve bir asrı aşkın süredir yapılan bakırcılık, Kahramanmaraş'ta Tarihi Kapalı Çarşı'da vatandaşların karşısına çıkıyor. Kahramanmaraş'ta ustaların elinde geleneksel yöntemlerle üretilen bakır ürünler başta Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olmak üzere İran ve Amerika'ya ihraç ediliyor.


KAHRAMANMARAŞ'IN BAKIRLARI DÖVME TEKNİĞİ İLE ŞEKİL ALIYOR

Gaziantep'in oyma işçiliği, Erzincan'ın özel işlemelerinin yanında Kahramanmaraş bakırı ise "dövme" tekniğiyle dikkati çekiyor.

İHRACAT DA YAPILIYOR

Bakırcı esnafının el emeği göz nuruyla tek tek işleyerek meydana getirdiği ürünler hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgi görüyor.

Sektöre emek veren birbirinden değerli ustaların ürettiği tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler çeşitli motiflerle süslenerek yurt içinde ve yurt dışında pazarlanıyor.


"BAKIRDAN, SÜS EŞYASINDAN MUTFAK GEREÇELRİNE KADAR ÜRETİLİYOR"

Kahramanmaraş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı, kentte, bakırdan oyuncak, süs eşyası, mutfak araç ve gereçlerinin tamamının üretimi ve ihracatının yapıldığını söyledi.

"BAKIRCILIK KORONAVİRÜSTEN YARA ALDI"

Koronavirüs süreciyle kentte bakırcılık sektörünün durma noktasına geldiğini belirten Atlı, "Uzun bir süre hiç çalışmadık diyebilirim. Bunun üzerine bakıra zam da geldi ancak son günlerde kimsenin elinde hazır ürün kalmadı. Satışlar yeniden hızlandı ve herkesin yüzü gülmeye başladı. Geçmişten bu yana nereye gidersen git, dövme bakırı gören Kahramanmaraş işi olduğunu söyler. Bakırda yıllık 30 milyon dolar gibi bir ihracatımız bulunuyor. Aynı zamanda iç piyasaya da yine bir 30 milyon dolarlık satışımız var. En çok Orta Doğu'ya, İran, Balkan ve Amerika gibi ülkelere ihracat yapılıyor."