İstanbul sur içinde bostan macerası devam ediyor

İstanbul büyüdükçe ve kalabalıklaştıkça, dikilen binalardan dolayı yeşil alanları bir bir kaybolmaya yüz tuttukça, hiç değişmeyen bir yer günümüzde aynı işlevini sürdürmeye devam ediyor. Burası da Zeytinburnu, Silivrikapı'da bulunan surlara yaslanarak yaşayan bostanları.
İstanbul sur içinde bostan macerası devam ediyor

"Eski İstanbul" olarak tabir edilen, sur içinde kalan bölgede, 70-100 yıldır sürdürülen geleneklerden olan, Topkapı sur içinde yeşillik yetiştirilen bostanların varlığı günümüzde de sürüyor.


İstanbul'da efsaneler vardır. Langa'da bostanların olduğu sık sık dile getirilir. Burada yetişen marul ve salatalıkların tadı dilden dile dolaşır. Sonradan araziye dikilen binalar bostanların yok olmasına neden olmuştur.

BOSTANLARI İSTANBUL'UN EFSANELERİNDEN BİRİ

İstanbul'da efsaneler vardır. Bunlardan biri olarak da birzamanlar Langa'da bostanların olduğu sık sık dile getirilir. Burada yetişen marul ve salatalıkların tadı dilden dile dolaşır. Sonradan araziye dikilen binaların bostanların yok olmasına neden olduğu söylenir.

Bu efsanenin devamında Zeytinburnu sur dibinde ekilen bostanlar günümüzde hala yaşıyor.

GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN BOSTANLAR VAR

Langa Bostanları bügün yok ama bu efsanenin devamı sayılan, Zeytinburnu sur dibinde ekilen bostanlar günümüzde hala yaşıyor.

Önünde otobüs duraklarının olduğu, caddeden araçların geçtiği bir yoğunluk yaşanırken, bir setin ardında alabildiğine yeşillik ekilip, biçilmeye devam ediliyor.

BİR TARAF İŞLEK CADDE, DİĞER TARAFI BOSTAN

Ön tarafta otobüs duraklarının olduğu, caddeden araçların geçtiği bir yoğunluk yaşanırken, alçak bir taş duvardan oluşansetin ardında alabildiğine yeşillik ekilip, biçilmeye devam ediliyor.


İlk kez görenlerin dikkatini çeken bu tezat, şehrin sürprizlerinden biri gibi adeta.

İLK KEZ GÖRENLER ŞAŞKIN

Tarihi surların önünde ilk kez bostanların varlığını görenlerin dikkatini çeken bu tezat, adeta şehrin sürprizlerinden biri gibi.

Burada da eskiden Langa Bostanları'nda olduğu gibi salatalıkta kullanılan malzemeler ekiliyor.

MARUL VE SALATALIK REVAÇTA

Burada da eskiden Langa Bostanları'nda olduğu gibi çoğulukla salatalıkta kullanılan "yeşillik" diye tabir edilen malzemeler ekiliyor.

Bu bölgede eskiden 50'ye yakın ailenin bostanı varken şu anda sadece bir ailenin ekip biçtiği topraklar yaşatılıyor.

50 BOSTANDAN 1 TANE KALDI

Bu bölgede, sur dibinde ve içerilerde eskiden 50'ye yakın ailenin bostanı varken şu anda sadece bir ailenin ekip biçtiği topraklar yaşatılıyor.

İstanbul surlarının başka bir yönü ile tanımak, şehrin eski geleneğini ve yaşatmanın getirdiği duyguyu sizinle paylaşmak istedik.

ESKİYE DAİR ESİNTİLER

Burayı eskiler biliyor. Biz genç nesle, İstanbul surlarını başka bir yönü ile tanıtmak, şehrin eski geleneğini yaşatmanın getirdiği duyguyu paylaşmak istedik.

Şu anda bölgede yetişen salatalık ürünlerinin tadı hala damaklarda.

ÜRÜNLERİ LEZİZ

İstanbul'un şehir merkezinde tarım yapılıyor olması, ekonomiye katkı sağlaması da önemli bir etken. Şu anda bölgede yetişen salatalık ürünlerinin tadının hala damaklarda olduğunu hatırlatmakta da yarar var.