İşçi konfederasyonları asgari ücretlerin vergiden muaf olmasını istedi

Üç işçi konfederasyonu ortak açıklama yaparak, bütün ücretlerden asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını talep etti.
İşçi konfederasyonları asgari ücretlerin vergiden muaf olmasını istedi

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, başkanları bir araya gelerek, emek üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi çağrısı yaparak, asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oranın yüzde 10 olması önerisinde bulunan ortak bir çağrı yaptı.


TEKLİF MECLİS’E SUNULMAK İÇİN HAZIRLANDI

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, Meclis’e sunulmak üzere hazırladıkları ortak talepler metnini imzaladı. Ortak metinde, çalışanların net ücretinin enflasyon ve artan vergi oranı nedeniyle her geçen gün azaldığına dikkat çekilerek, gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının acil olarak emekçiler lehine güncellenmesi talebinde bulunuldu.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, çalışan üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve vergide adaletin sağlanması talebiyle Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

“GELİR VERGİLERİNİN ÇOĞUNLUĞU İŞÇİ”

Türkiye’de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücret geliri elde edenlerin oluşturduğu vurgulanan açıklamada, ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan hem de dolaylı olarak mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunduğu belirtildi.


"NET ÜCRET YIL SONUNA DOĞRU AZALIYOR"

Kamu ve özel sektördeki milyonlarca işçi ve memurun gelir vergilerinin kaynağından kesinti yapılarak ödendiğini anımsatıldı. Açıklamada, vergi sisteminin sosyal adalete, anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine uygun olmadığı vurgulandı.

"BÜTÜN ÜCRETLERDEN ASGARİ ÜCRETE TEKABÜL EDEN KISIM VERGİDEN MUAF OLSUN"

“Emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir. O nedenle gelir vergisi tarife basamakları ve oranları acil olarak çalışanlar lehine güncellenmelidir.” talebinde bulunan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, bütün ücretlerden asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını istedi.

ORTAK TALEPLER

Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oranın yüzde 10 olması gerektiğini belirten üç konfederasyon, diğer talepleri ise şöyle sıraladı:

Düşük gelirli hane halkının tüketiminde önemli payı olan gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim, sağlık ile giyim ve ayakkabı grubu için halen indirimli vergi oranı uygulanmaktaysa da düşük gelirli ailelerin tüketim vergi payını azaltmak için bu oranın daha da aşağıya çekilmesi sağlanmalıdır.

Ücret geliri elde eden kişilerin giderlerini ödedikleri vergiden indirememelerinin doğurduğu anayasal eşitlik ilkesine aykırılık halini karşılayabilmek için tıpkı gayrimenkul sermaye iratlarında olduğu gibi yüzde 25’lik götürü gider indiriminin yapılmasını öneriyoruz.

İşçinin kendisi ve diğer aile fertleri için yapmak zorunda olduğu gıda, barınma, giyim, ısınma, elektrik, sağlık, eğitim gibi giderlerinin gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Zira benzer harcamalar, beyanname usulü ile vergiye tabi mükellefler tarafından gelir vergisi matrahından mahsup edilebilmektedir.

Bireysel doğal gaz, elektrik, su, ulaşım ve iletişim hizmetleri tüketiminden alınan KDV yüzde 1’e düşürülmelidir. Temel tüketim mallarından alınan KDV sıfırlanmalıdır.