Elektrikli araçlar yakıt maliyetini düşürüyor

Türkiye'de şu anda 1.500'ün üzerinde elektrikli araç kullanılıyor ve yaklaşık 700 şarj istasyonu bulunuyor. Tüm dünya elektrikli araca yönelmişken ve yerli otomobilimiz de elektrikli olarak üretileceği için şarj istasyonlarının sayısını artırmak ve alt yapılarını sağlamak gerekliliği ortaya çıktı.
Elektrikli araçlar yakıt maliyetini düşürüyor

Yerli otomobil girişimi elektrikli araçların enerjisini sağlayan şarj istasyonlarının nasıl olacağı ve maliyetini merak ettirdi. Bu konuda faaliyet gösteren bir firma ise AA muhabirinin sorularına yanız vererek, bilinmeyenlere ışık  tuttu.


ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN YAKIT MALİYETİ YÜZDE 80 DAHA AZ

Ev ve iş yerlerindeki elektrikli araç şarj istasyonlarında 100 kilometrelik menzil için dolum maliyeti, gece saatlerinde 6-7 lira, gündüz saatlerinde ise 8-10 lira olarak hesaplanıyor. Yani elektrikli araçlarda yakıt maliyeti normal araçlara göre yaklaşık yüzde 80 daha az.

ŞARJ İSTASYONLARININ MALİYETİ İSTASYONUN GÜCÜ VE HIZINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Elektrikli araç şarj istasyonlarının maliyeti istasyonun gücü ve hızına göre değişkenlik gösteriyor. Halka açık alanlarda kurulabilecek tek çıkışlı bir ünite için yaklaşık 1.200 euro yatırım gerekirken, hızlı şarj istasyonlarında ise bu rakam 20 bin euroyu buluyor.

SARJ İSTASYONU İÇİN ALTYAPI DA UYGUN OLMALI

İstasyon kurulan bölgedeki altyapı eğer yeterli değilse elektrik dağıtım şirketinden tahsis edilen sözleşme gücü yeterli olmadığı durumlarda güç artırımına gitmek gerekiyor.


ŞARJ SÜRESİ DE DEĞİŞKEN

Elektrikli araçların şarj süreleri aracın bataryasına ve şarj istasyonunun bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterebiliyor.

EV VE İŞ YERLERİNDE ŞARJ DAHA UCUZ

Türkiye'deki şarj istasyonu yatırımları ve sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerjisa iştiraki E-Şarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri AŞ Genel Müdürü Cem Bahar, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'de yaklaşık her 10 araca bir şarj istasyonu düştüğünü, Türkiye'de ise her 2-3 araca bir şarj istasyonu düştüğünü söyledi.

EVLERDEKİ İSTASYONLAR RAHAT AMA DAHA UZUN SÜREDE SARJ EDİYOR

Bahar, e-şarj olarak elektrikli ve hibrit araç satan markalarla iş ortaklığı yaptıklarını ve elektrikli araç satın alan kullanıcılara ulaşarak ev ve iş yerlerindeki altyapının müsait olup olmadığını kontrol ettiklerini belirterek, "Böylece, şarj istasyonu kurulacak ev veya iş yerinin altyapısına göre şarj istasyonu kuruyoruz. Bu istasyonlar daha uzun sürede şarj ediyor ama evlerde gece takılabildiği için araçlar rahat şarj edilebiliyor." diye konuştu.

"ŞEHİRLERARASI YOLDA 20 DAKİKALIK DOLUMLA 350 KİLOMETRE GİDİLEBİLİYOR"

Bahar, şehirlerarası yollarda şarj süresinin daha da kısalması gerektiğini belirterek, "Şu anda Bolu'da 175 kilovat gücünde Türkiye'nin en hızlı şarj istasyonunu kurduk. Bu gücü destekleyen araçlar için 20 dakikalık dolumda 350 kilometre menzil alınabiliyor." dedi.

Kullanıcının istasyona geldiğinde e-şarj mobil uygulamasıyla kare kod okutarak şarj işlemini kendisinin başlatabileceğini anlatan Bahar, "Şarjı yine mobil uygulama üzerinden durdurabiliyor ve uygulamada kayıtlı kredi kartından kullanım ücreti anında tahsil ediliyor.

ŞARJ ÜCRETİ DAKİKA ÜZERİNDEN ALINIYOR

Halka açık istasyonlarda ücretlendirme dakika üzerinden yapılıyor. Burada maliyet evlere göre biraz daha pahalı oluyor ama 100 kilometrelik bir dolum üzerinden düşünürsek, şu anda evlerdeki maliyetin 2 katı seviyesinde bir fiyata ulaşmaya çalışıyoruz." diye konuştu.