Altın bazlı borsa yatırım fonlarından çıkış yaşanıyor

Altının ons fiyatındaki hareketlerde günden güne etkisi artan altın bazlı yatırım fonlarından, son üç günde çıkış yaşandı.
Altın bazlı borsa yatırım fonlarından çıkış yaşanıyor

Koronavirüs salgını sebebiyle dünya genelinde merkez bankalarının ultra genişleyici politikaları ve zayıflayan dolar ile geçen hafta rekor seviyeye yükselen altının ons fiyatı, son üç günde altın bazlı borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkış ile sert düştü.


ALTININ ONSU, CUMA GÜNÜ TARİHİNİN EN YÜKSEK FİYATINA ULAŞTI

Cuma günü, 2.075,11 dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaşan altının ons fiyatı, bu seviyeden itibaren düşüşe geçerek 1.863 dolara kadar gerilemesinin ardından, 1.950 dolar seviyesinde dengelenme çabasında.

DÜN SON 7 YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜNÜ GÖRDÜ

Son dört iş gününde 200 doların üzerinde bir dalgalanma yaşayan altının ons fiyatı, dün yüzde 5,72 değer kaybederken, bu oran son 7 yılın en sert günlük düşüşüne işaret etti.

ABD'DEKİ TEŞVİK PAKETİNİN ROLÜ BÜYÜK

Analistler, altının ons fiyatındaki düşüşte, son dönemde küresel bazda beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin ve ABD'de görüşülmeye başlanan teşvik paketinin önemli rol oynadığını belirtti.


Buna göre, ABD hükümetinin borçlanacağı beklentisiyle ABD tahvillerinin reel getirisinin yükselmesinin altının ons fiyatını baskıladığını ifade eden analistler, cuma günü yüzde -1,083'e kadar gerileyen 10 yıllık ABD tahvili reel getirisinin 100 baz puandan fazla yükselerek yüzde -0,967'ye çıktığını kaydetti.

KORONAVİRÜS AŞISI HABERLERİ PİYASAYA İYİ GELDİ

Analistler, öte yandan, koronavirüs aşısına ilişkin olumlu haber akışının da küresel piyasalarda riskli varlıklara yönelimi desteklediğini kaydetti.