Geçen yıl 134 binden fazla marka başvurusu yapıldı

2019'da TÜRKPATENT'e 8 bin 126 yerli patent ve 2 bin 906 yerli faydalı model için, 119 bin 412'si de yerli olmak üzere yapılan başvuru sayısı toplam 134 bin 353’e dayandı.
Geçen yıl 134 binden fazla marka başvurusu yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sınai mülkiyet alanında önemli bir gelişme olarak nitelendirdiği marka başvurularının 2019 yılında arttığı bilgisini verdi.


“EN FAZLA SINAİ MÜLKİYET BAŞVURUSU BİZDE”

Son yıllarda artan başvurularla birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Avrupa'nın en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapılan kurumlarından biri haline geldi.

“BAŞVURU SAYISI YÜZDE 11 ARTTI”

Varank, sınai mülkiyetin her alanında artış olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "2019 yılında başvuru sayılarında bir önceki seneye göre yerli patentte yüzde 11, faydalı modelde yüzde 8, markada yüzde 13 ve tasarımda yüzde 11'lik artış oldu."

Küresel pazarda avantaj sağlanacak çalışmaların arasında gördüğü çalışmalara değinen Varank, "Bilgi ve iletişim teknolojileri, beyaz eşya, otomotiv ve elektronik alanında faaliyet gösteren firmalarımız yerli patent başvurularında ilk sıralarda yer alıyor." dedi.


PATENT BAŞVURUSU YAPAN 50 KURULUŞUN 22’Sİ ÜNİVERSİTE

2019 yılında en fazla patent başvurusu yapan ilk 50 kuruluş arasında 22 üniversitenin yer aldığını ifade eden Varank, bu sayının bir önceki yıl 17 olduğunu anımsattı.

"MARKA BAŞVURULARINDA BİRİNCİLİĞİMİZ DEVAM EDECEK"

Varank, üniversitelerin patent farkındalığı ve kapasitesinin her geçen yıl artığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye 2011'den bu yana Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapılan ülke oldu. Diğer ülkelerin 2019 yılı marka verileri henüz açıklanmadı ancak büyük ihtimalle bu alandaki birinciliğimizi sürdürüyor olacağız."

"TASARIMA YATIRIM YÜKSEK TİCARİ BAŞARI GETİRİYOR"

Tasarım konusundaki gelişmelere değinen Varank, 2019'da 39 bin 178'i yerli, 7 bin 10'u yabancı olmak üzere 46 bin 188 tasarım başvurusu yapıldığını aktardı.

İSTANBUL BAŞVURULARDA İLK SIRADA

İllerden yapılan başvurulara da işaret eden Varank, "Marka, patent ve tasarım alanında en çok başvuru İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'u patent başvurularında Ankara ve Bursa, marka başvurularında Ankara ve İzmir, tasarım başvurularında da Bursa ve Kayseri'nin takip etti.” dedi.