1950'de İstanbul'da klakson çalmak yasaktı

20 Temmuz 1950 tarihli gazete haberine göre, İstanbul'da klaksonun yasaklandığı yazıyor. Sesini kısmayanlara para ve trafikten men cezaları uygulanmış.
1950'de İstanbul'da klakson çalmak yasaktı

Bundan tam 69 yıl önce, daha trafikte bu kadar araç yokken, İstanbul'da klakson sesinden rahatsız olunduğunu, sesin kısılması için otomobil sahiplerinin uyarıldığını ve bu uyarılara kulak asmayanların cezalandırıldığını duyuyoruz. Üstelik bu duyuruların sonuçları dönemin en önemli emniyet şubesinin bizzat müdürü tarafından takip ediliyor.


Konu ile ilgili Milliyet gazetesinde yayınlanan haber şöyle: "İstanbul'da başlıca gürültü kaynaklarından bir olan klakson sesinin azaltılması için şoförlere ve otomobil sahiplerine verilen süre sona erdi.

50 LİRA PARA CEZASI VE TRAFİKTEN MEN

Emniyet 6'ncı Şube Müdünü Orhan Eyüpoğlu'nun emriyle trafik memurları, ekipler halinde otomobillerin klaksonlarını muayeneye başladılar. Emre uymayanlardan 50 lira para cezası alınacağı ve arabaların da seferden men edileceği bildirildi.

LUZUMSUZ YERE KLAKSON ÇALANLAR CEZALANDIRILACAK

Diğer taraftan sesleri azaltılmış bile olsa lüzumsuz yere klakson çaldığı tespit edilenler, sivil memurlara takip ettirilmek suretiyle şiddetle cezalandırılacaklar."


Fotoğraf: DHA