Esnafa işsizlik maaşı süreci tekrar ertelendi

İşsiz kalan ve iş yerini kapatan esnafa, işsizlik maaşı ödemek üzere esnaf ahilik sandığı kuruldu. Sandık, 2018'de yürürlüğe girecekti. 2020'ye ertelendi. Şubat ayında Bağ-Kur’lu esnaftan prim kesintileri başlayacaktı. Süreç esnaf temsilcilerinin itirazları dikkate alındığı için yine ertelenerek askıya alındı.
Esnafa işsizlik maaşı süreci tekrar ertelendi

Esnaf ve sanatkarlar, işyerleri kapandığında yeni bir iş kurmak ya da başka bir yerde çalışmak üzere iş ararken işçiler gibi işsizlik maaşı almak istiyordu. Bağlı bulundukları üst kuruluş Türkiye Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu  (TESK) konunun takipçisi oldu. Esnaf  ve sanatkarlara işsizlik maaşı verilmesi talebi olumlu yanıt aldı. Ancak TESK ve TOBB'un itirazları ile uygulama ikinci kezdir hayata geçirilemedi.


İTİRAZLAR UYGULAMAYI ERTELETTİ

Uygulama itirazlara bakılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelecek torba yasa teklifi ile ertelenecek. Daha sonra çıkartılacak bir yasa ile de fonun yapısının tamamen değiştirilmesi planlanıyor. 

İŞSİZLİK AHİLİK SANDIĞI KURULDU

İşsiz kalan ve iş yerini kapatan esnafa, işsizlik maaşı ödemek üzere "Esnaf Ahilik Sandığı" kuruldu.

ZORUNLU UYGULAMA

Esnaf 59 ila 117 lira arasında değişen ödeme yapacaktı, devlet de katkı sağlayacaktı. Esnaf Ahilik Sandığı sigortası zorunlu bir uygulamaydı. Uygulamaya yine erteleme geldi.


"ESNAFTAN YÜZDE 1 PRİM ALINSIN"

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Ahilik Sandığı kurulmasını desteklediklerini ama esnaftan yüzde 1 prim alınmasını, devletin de yüzde 2 katkı yapmasını istediklerini aktardı.

ŞARTLARI

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden yararlanılabilmek için sandık sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmak gerekiyor. 

600 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa prim ödemiş olanlara 180 gün (6 ay),

900 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa prim ödemiş olanlara 240 gün (8 ay) ve

1080 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa prim ödemiş olanlara da 300 gün (10 ay9 süre ile ödenek verilecek.