Eski adı 'Vakıflar Çarşısı', yeni adı 'Laleli Pazarı'

'Laleli Pazarı' ya da eski adıyla 'Vakıflar Çarşısı'nın çok eski bir tarihi var. 1950’lerde toprağın altından çıkarılarak tekrar hayata kazandırılan bu çarşı, günümüze kadar birçok esnafın ekmek teknesi oldu.
Eski adı 'Vakıflar Çarşısı', yeni adı 'Laleli Pazarı'

Önünden defalarca geçmemize rağmen, belki de Tarihi Laleli Camisi’nin altında bulunan Laleli Pazarı'nı fark etmeyenler oluyordur. Çünkü önünden çok hızli bir araç ve yaya trafiği geçiyor.


İstanbul, tarihi Eminönü yarımadası; geçmişten bugüne birçok esnafın kalbinin attığı yer oldu. Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı ve Lalelideki esnaf ve sanatkârlar günümüzün zor koşullarında faaliyetlerini sürdürmekle kalmaz, geçmişimizden gelen ticaret anlayışını ve hatta bulundukları yerlerin tarihi dokusunu da korumaya çalışır. Tarihi Laleli Camisi’nin altında bulunan meşhur Laleli Pazarı da gerek tarihi geçmişi gerek ise ticari canlılığını koruyan bir yer olması bakımından önemli.

ORDU CADDESİ OSMANLI'NIN TÖREN ALANI

Laleli Pazarı esnafı eskiden Osmanlı ordularının tören yaptığı yer olan Ordu caddesinde bulunan bu çarşının, ekonomik koşullar nedeniyle zamanla değiştiğini söylüyor.

ÇARŞININ SATIŞ YAPTIĞI ÜRÜNLER ZAMANIN ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞTİ

Adnan Menderes zamanında bu caminin temeli, yani şu anda çarşının olduğu yer, toprakla doluydu. 1950’lerde burası temizlenip restore edildi. Dahası o dönemde Türkiye’de ne kadar il varsa, o sayıda dükkan açılmış ve her dükkan kendi iline özel satışlar yaptı. Bu 1970’lere kadar bu şekilde giderken 1980’lerde gümüşçüler, 1990’larda tekstilciler bu çarşıda faaliyetlerini sürdürdü. 2004 yılından bu yana ise çoğunluklu olarak derici esnafın bulunduğu bir çarşı haline geldi.


56 DÜKKAN VAR

Vakıf’tan kiraladıkları bu çarşıda yaklaşık 56 tane dükkan var. Bunların 35 kadarı derici dükkanı iken diğerleri oyuncakçı, kemerci, bavul-çanta ve tekstille ile ilgili dükkanlar.

Buradaki deri dükkanlarının ise ilginç bir hikayesi var. Genellikle Güneşli ve Zeytinburnu’nda oturan çarşının çoğunluğunu oluşturan Afgan ve Özbek kökenli esnaf, büyük deri firmalarının fire veren deri parçalarını toplayıp ve evlerine yakın atölyelerinde o parçaları birleştirerek yeni ürün meydana getiriyor. Elde edilen bu natürel ürünler sayesinde hem çarşıda perakende satış, hem de Ukrayna, Rusya, Özbekistan, Türkmenistan ve Avrupa ülkelerine itracat yapılıyor.