Emekçileri dinlensin diye bayramlarda tek gazete çıkardı

Türkiye'de dini bayramlarda gazetede çalışan muhabirlerle birlikte, gazete içindeki ve basımdaki görevliler dinlenebilsin diye 'Bayram Gazetesi' adı altında tek bir yayın çıkartılırdı. Bu yayında daha çok ihtiyacı olan gazeteciler çalıştırılır, baskı ve kağıt kalitesine çok önem verilmez ve içeriğinde de bayram havasında eserdi.
Emekçileri dinlensin diye bayramlarda tek gazete çıkardı

Türkiye’de yılda iki kez gerçekleşen dini bayramlarda gazeteler sadece bayramın ilk günü yayınlanmaktaydı. Ramazan Bayramı'nın 2 ve 3, Kurban Bayramı'nın 2, 3, 4’üncü günlerinde gazete yalnızca gazeteciler cemiyetleri tarafından çıkartılırdı.


ÜÇ BÜYÜK İLİN GAZETECİLER CEMİYETİ ÜÇ FARKLI GAZETE YAYINLARDI

Bugünlerde İstanbul, Ankara ve İzmir gazeteciler cemiyetleri “Bayram” adında üç ayrı gazete yayınlardı. İstanbul’da çıkan gazete ülke genelinde diğerleri de yerelde dağıtılarak okurun haberleşme ihtiyacını karşılardı.

BAYRAMIN İKİNCİ GÜNÜNDEN SON GÜNÜNE KADAR SÜRERDİ

Bayramın ilk gününün gazetesi arife günü hazırlandığı için Bayram Gazetesi bayramın ikinci gününden sonra hayata geçerdi.

BASIN KANUNUNDAKİ YASAKLA BAŞLADI

Bayram Gazetelerinin çıkmasının temelinde 13 Haziran1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’un 20’nci maddesindeki yasak yatmaktaydı. Bu kanun maddesinin amacı gazete çalışanlarının bayramlarda dinlenmelerini sağlanmaktı. Gazete çıkartma hakkı da her kentte basın kartı taşıyan üyesi en çok olan gazeteci cemiyetlerine verildi.


1946'DAN 1995'E KADAR SÜRDÜ

Bayram Gazetesi’nin ilk sayısı 28 Ağustos 1946 tarihinde yayınlandı. Uygulama 12 Haziran 1992 sayısı ile son bulsa da cemiyetler bir süre daha gazete çıkarttıkları için fiili olarak son sayısı yayınlanan 3 Mart 1995 tarihine kadar sürdü.

FİYATI 50 KURUŞTU

Gazetenin üzerinde ilan edilen satış fiyatı uzun süre 50 kuruş olarak devam etti.

REKLAM, HABERDEN FAZLAYDI

Bayram Gazeteleri genellikle bayram kutlama ilanları ile bir otomobil lastiği, banka reklamı gibi reklamların yanı sıra Saray Park Gazinosu’nun ilanı gibi kültür sanat faaliyetlerinin duyuruları şeklinde reklam alınmaktaydı. Bu reklamlar haberlerden daha fazla olup, yayının yüzde 70’ini oluşturuyordu.

ÇALIŞANLARA DOLGUN ÖDEMELERİ İLE ÜNLÜYDÜ

Bayram Gazetelerinde emek veren gazetecilerin çalışmalarının maddi kaynağı cemiyetin gazete satış ve ilan gelirlerinden karşılanmaktaydı. Emek veren bu gazetecilere bayramda çalışmış olmaları dikkate alınarak normalden çok daha fazla ödeme yapılırdı.

Gazetenin tüm ülke geneline dağılmasına önem verilir, Doğu’ya dergi ulaştırmakta maliyeti aşan bir tablo yaşansa da zarar da edilse gazete mutlaka o bölgeye gönderilirdi.

Gazeteler ulusal gazetelerin dağıtımını yapıldığı bayi teşkilatı aracılığı ile dağıtılmaktaydı.