Dezenfektanda kullanılan etanol maddesinde sıkıntı yaşanmayacak

Koronavirüs nedeni ile dezenfektan ve kolonyaya olan ilgi artınca bu ürünlerin yapımında kullanılan etanol maddesi kıymete bindi. Tedbir alarak maddenin kullanım alanı sınırlandırdı.
Dezenfektanda kullanılan etanol maddesinde sıkıntı yaşanmayacak

Benzin türlerine etanol harmanlanması zorunluluğunun askıya alınmasıyla birlikte Türkiye'nin en büyük üreticisi Konya Şeker, 84 milyon litre kapasitesinin tamamını koronavirüs ile mücadelede kullanılan dezenfektan ve kolonya üretimi için ayırdığını duyurdu.


DEZENFEKTANA İLGİ YOĞUN OLUNCA ETANOL İHTİYACI ARTTI

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, koronavirüs ile mücadele için ülkelerin etanol ihtiyacının arttığını söyledi. Bu yüzden ülkelerin etanol bulmakta zorlandığını dile getiren Konuk, şöyle konuştu:

YOĞUN TALEP FİYAT DALGALANMALARINI BİRLİKTE GETİRDİ

"Son günlerde kolonya ve dezenfektan ürünlere yoğun talep olduğu için fiyatlarda dalgalanmalar yaşandı. Bazı yerlerde kolonya bulunamadığına dair haberler geldi. Ancak milletimiz de kozmetik ve kimya sanayicilerimiz de kolonya imalatçılarımız da müsterih olsun.

İHTİYACA YETECEK KADAR ETANOL VAR

İhtiyaca yetecek kadar etil alkolümüz yani etanolümüz var. Normal zamanlara göre kolonyaya ve dezenfektan ürünlerine olan talep 10-15 kat artsa bile etil alkol arzında sıkıntı yaşanmaz."
Konuk, Konya Şeker olarak 2012 yılından bu yana Türkiye'nin etanol ihtiyacının yüzde 56'sını karşıladıklarını belirterek, yıllık 84 milyon litre etanol yani etil alkolle ilgili olarak herhangi bir arz sıkıntısının olmadığını belirterek, şöyle devam etti:


"Rafineri ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin benzin türlerine yüzde 3 etanol harmanlama zorunluluğunun 3 ay askıya alınmasıyla bu üretimimizin tamamını dezenfektan ve kolonya için ayırdık. Bunun yanında kozmetik ve kimya sanayisinin ihtiyacı da sorunsuz karşılanacak."

"ETİL ALKOL SATAN YOK"

Dünya Sağlık Örgütünün koronavirüsü küresel salgın ilan etmesinden bu yana uluslararası pazarlarda etil alkol bulunamadığını belirten Konuk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bugün 2-3 katını ödemeye razı olsak bile maalesef etil alkol bulamayacaktık. Etil alkol üretiminin ham maddesi melas da bulunmuyor. Melasın fiyatı 1 ay öncesine göre 2 katından fazla artmasına rağmen, kimse melasını kimseye vermiyor. Etil alkole uluslararası pazarlarda 2 bin 500 dolar verenler olmasına rağmen etil alkol satan yok. Çünkü her ülkenin buna ihtiyacı var. Şeker sanayisi olmayan dolayısıyla pancar veya kamıştan melas üretimi yapılmayan ya da tahıllardan etanol üretecek altyapıyı kurmayan ülkeler bugün hijyen, dezenfektan konusunda en şanssız ve sıkıntılı ülkelerdir."