Denizli'deki yeni haşhaş çeşitleri yüzde 50 daha verimli

Haşhaş, kapsülünde morfin maddesi içerdiğinden tıpta kullanılıyor. Tohumu da gıda maddesi olarak tüketiliyor. Üretimi kotaya bağlı ve izne tabi. Denizli bu hassas ürünü üretirken iki farklı çeşit denedi. "Çelikoğlu" ve "Hüseyinbey" tohumları diğerlerine oranla yüzde 50 verimli oldu.
Denizli'deki yeni haşhaş çeşitleri yüzde 50 daha verimli

Denizli'de, geçen yıl 74 bin 500 dekarda yaklaşık 12 bin 500 ton haşhaş üretildi. Ekim alanı 2019 yılında 112 bin 500 dekara çıktı. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Baklan ilçesindeki tarlada deneme üretimine başlanan "Çelikoğlu" ve "Hüseyinbey" tohum verimliliği ve morfin bakımından, diğerhaşhaş çeşitlerinde diğer çeşitlere oranla verim yönünden yüzde 50 artış elde edildi.


İÇERDİĞİ MORFİN MADDESİNDEN DOLAYI KOTALI ÜRETİLİYOR

Kapsülünün ihtiva ettiği morfinin tıbbi ve bilimsel amaçlı kullanımı yönünden önemli bir endüstriyel ürün olan haşhaş, çeşitli ülkelerde Birleşmiş Milletler denetiminde belirli kota dahilinde üretiliyor.

'Hüseyinbey' ve 'Çelikoğlu' Denizli'ye uyum sağladı


TOHUMU GIDADA KULLANILIYOR

Tohumu gıdada kullanılan haşhaşın, Türkiye'de de ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde kontrollü ekimine izin veriliyor.

KOZMETİK SANAYİSİNDE ÖNEMLİ BİR MADDE

Haşhaş, kozmetik sanayisinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

20 BİN TON ÜRETİM HEDEFİ

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir, yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 bin ton civarında haşhaş üretimi hedeflediklerine işaret etti.

Demir, şöyle konuştu: "Haşhaşın kabuğu TMO tarafından alınıyor, içi ve taneleri ise çiftçi tarafından özel sektöre satılıyor. TMO, haşhaşın kabuğundaki morfin oranına bakıyor. Çiftçilerimiz ise hem kabuğunun büyük olmasını hem de içinin dolu olmasını istiyor. Yerli tohumda morfin oranı düşük olduğu için yeni çeşitler geliştirilmeye başlandı. Çelikoğlu ve Hüseyinbey çeşitlerinin bölgeye adaptasyonunu görmek için deneme ekimi gerçekleştirdik. Yeni çeşitlerimizin hem morfin oranı hem de iç randımanı diğerlerine göre yüzde 50 daha yüksek."

HAŞHAŞ ÜRETİMİNDE SÜREÇ

Haşhaş ekilecek ve kapsül üretilecek yerler ülkenin tarımsal ve ekonomik durumu, yurt içi ihtiyacı, ihraç imkanları ve mevcut stok durumuna göre her yıl tespit ediliyor.

Haşhaş ekimi yapmak isteyenlerin ise TMO'dan izin belgesi alması gerekiyor. TMO, ihtiyaca göre haşhaş ekimi için izin belgesi düzenliyor. İzin belgeleri bir üretim yılı için geçerli olduğu gibi başkalarına da devredilemiyor.