Çin'in ekonomisi durursa, küreselde maliyetler artacak

Çin üretimi ve tüketimi açısından dünya ekonomisinin motoru durumunda. Uzmanlar, 'Çin'deki büyüme yavaşlarsa, küresel ekonomi de buna paralel olarak yavaşlayacak' endişesi yaşıyor.
Çin'in ekonomisi durursa, küreselde maliyetler artacak

Çin 2003 yılında yaşadığı sars virüsünün etkilerini yaşarken, dünya ekonomisinde 7'inci ülke konumundaydı. Şimdi ülkenin Vuhan kentinden yayılan koronavirüsünün etkileri Sars'tan daha fazla ve Çin dünyada en fazla büyüyen ekonomisi ile küresel ekonomi için çok şey ifade eder hale geldi.


SALGININ ETKİSİ DEVAM EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan son rapora göre Çin’de teyit edilmiş 37 bin 558 koronavirüs vakası var, Çin dışında ise toplam 24 ülkede 307 vaka tespit edilmiş durumda.

ÇİN ÜRETİMİ İLE TEDARİK ZİNCİRİNİN BAŞINDA

Çin, yine 2003’ten farklı olarak bugün küresel imalat tedarik zincirlerinin merkezinde yer alıyor. Birçok uluslararası firma üretimini Çin’de yapıyor, ya da diğer ülkelerde yapılan üretimde Çin’den tedarik edilen ara mamuller ve parçalar kullanılıyor.

SALGIN TAM DA OTOMOTİV VE ULAŞTIRMA ARAÇLARI ALANINDAKİ ÜRETİM MERKEZLERİNDE YAŞANDI

Örneğin salgının en şiddetli yaşadığı Hubei eyaleti ve Wuhan kenti, özellikle otomotiv ve ulaştırma araçları alanında dünya çapında bir üretim merkezi.


Robert Bosch’tan, Honda’ya, Nissan’a kadar birçok uluslararası firma burada otomotiv parçaları üretiyor ve bu parçalar tüm dünyadaki otomobil fabrikalarına iletiliyor. Tüm bu üretim ve sevkiyat şu anda durmuş vaziyette. Asya’daki tedarik zincirleri yüzde 40 oranında Çin’den gelen ara parçalar üzerinden işliyor. Hatta ABD’nin bile ithal ettiği ara mamullerin yüzde 10’u halen Çin’den geliyor.

ÇİN'DEKİ ÜRETİMİN YA DA SEVKİYATIN AKSAMASI HEM VAKİT KAYBI HEM DE ARTI MALİYET DEMEK

Çin’de üretim durunca veya sevkiyat imkanları kısıtlanınca, bu tedarik zincirleri önce duracak, sonra alternatifler bulunarak sürecin devam etmesi sağlanacak, ancak bu da hem vakit kaybı, hem de artan maliyet anlamına gelecek.