Bodrum terliğini yapan 35 usta kaldı

Bodrum denince aklınıza ünü dünyaya yayılmış el yapımı Bodrum terliği geliyor. Bu işin ünü dünyaya yayılmış sanatın temsilcilerine kulak verelim.
Bodrum terliğini yapan 35 usta kaldı

Belki duymussunuzdur Bodrum terliği için insanlar sıraya giriyor diye. İşte o çok ünlü terliğinin bilinen ustasının adı Ali Güven. Biz size bu konuda başka bir usta olan Seyfi Dikan'in anlatımlarını aktaracağız.


SANATI KAYINPEDERİNDEN YADİGAR

Dikan’ın kayınpederi Pilaçi lakabı ile tanınan Mehmet Özkaplan'dan sanatı öğrendi. Mehmet Özkaplan İkinci Dünya Savaşı’ndan önce Lodos adasında doğmuş ve büyümüş. Mübadelede Bodrum'a yerleşmiş. Bu yüzden İtalyanca ve Rumca’yı çok iyi derecede konuşabiliyordu.

Seyfi Dikan önce ustası sonra da kayınpederi olan Pilaçi için “Mesleğine aşık büyük bir ustaydı, hata affetmezdi. Büyük kunduracı Erdoğan Acar bu konuda kendisi için 'Profesör denilecek bir adam varsa o da Mehmet Özkaplan’dır’ demiştir.” şeklinde bilgi verdi.

"ESKİ DÖNEMLERDE ŞARTLAR ZORDU"

Seyfi Dikan ustalık hikayesini şöyle anlattı: “İlk işe başladığımızda elektrikler saat 12’ye kadardı. 1980’li yıllarda natürel deriyi kendim boyardım. Bu yüzden tırnaklarım kırıldı. O zaman eldiven bile yoktu. Vücudumdan boya çıkardı. Zor şartlar altında bu sanata emek verdik. 1970’li yıllarda 35 sandaletçi vardı. sandaleti 1969 yılında bodruma gelen ve İtalyan turisti ayağında görerek ürettiler.1982 yılında keten ayakkabısını İstanbul’daki Gutan Mağazası’na ilk biz ürettik. Şuanda gelişen pazar şartlarına uyum sağlamak için seri imalat yapıyorlar. Şuanda pek çok dükkan kapandı. Malzeme bulmak zorlaştı. Çırak ve kalfa yetişmiyor. 


BODRUM TERLİĞİ SAĞLIK KAYNAĞI

“Sığır, dana, manda derisinden yüzde 80 el işçiliğiyle üretiyoruz. Şerit çıkartma makinesi kullanıyoruz. Ayak sağlığına katkıları büyük mantar ve egzaması olanlar doktor tavsiyesi ile ürünlerimiz kullanıyor. Sandaletler altı ve üstü deri olduğu için organik.