Bilim ve teknoloji, kuramla buluştu ve dünya değişti

Dünyanın modernleşme sürecinde İngiliz Newton, bilimi; Watt, teknolojiyi; filozof Smith ise 'serbest rekabeti' dillendirerek yeni ekonomik sistemi kurdu. Böylelikle dünya bugünkü üretim ve pazarlama döngüsü ile tanışarak değişime girdi.
Bilim ve teknoloji, kuramla buluştu ve dünya değişti

Dünya üzerinde pek çok alim, kaşif ve filozof keşifler yaparak, yenilikler düşünerek, deneyimleyerek ve eserler bırakarak insanlığın moderleşme sürecinde kilometre taşları oldular. Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik yapının genel anlamda ilk belirleyicileri olarak Isaac Newton, James Watt ve  Adam Smith'e baktığımızda sistemi oturtan üç önemli aşamanın mucidi olarak karşımıza çıkıyorlar. Tabii onları başkaları izledi ve çok daha başkaları da yeni söylemler ortaya çıkartmaya devam edecek.


BÜGÜNKÜ ANLAMDA KÜRESELLEŞMENİN İLK ADIMLARI

Toplumların üretime geçmesi, çalışma şartlarının kurallarının konulması, para kazanma, yatırım yapma, reel getiriler ve bunların paylaşılması gibi ekonominin en ilkel halinden günümüze evrilerek gelen kuralların bütünü böylece başlamış oldu.

Bunlara bugünkü ticaret savaşları ile tehdit edilen ama büyümenin gerekliliği de olan küreselleşmenin yolunda atılan adımlar da diyebiliriz.

ISAAC NEWTON, BİLİMİN TEMELİNİ ATTI

İngiliz astronom, fizikçi, filozof ve matematikçi Isaac Newton, 17’nci yüzyılda dünyadaki nesnelerin hareketleri ile gökyüzündeki nesnelerin aynı doğal yasalar ile yönetildiklerini kendi kütle çekim kanunu ile Kepler'in gezegen hareketleri kanunu arasındaki tutarlılıklar ile gösterdi. Bunun anlamı doğanın sırları çözülebilir ve bu çözümler yaşadıkça devam edecek olduğuydu. Böylelikle bilimin temelleri atıldı.


JAMES WATT, TEKNOLOJİYİ DEVREYE SOKTU

İngiltere’de doğan James Watt 18’inci yüzyılda, modern buhar makinesini geliştirerek endüstriyel devrimin oluşmasında önemli rol oynadı. Bu gelişim ülke ekonomisine ve dünyadaki sosyo-ekonomik yapıya direk etkili oldu. Bu da teknolojinin başarısıydı.

ADAM SMITH, SERBEST REKABETİ DİLLENDİREREK SON NOKTAYI KOYDU

Filozof Adam Smith ise yine 18’inci yüzyılda ekonomide ve doğal olaylarda bir düzen olduğunu ve bunun gözlem ve ahlak hissi ile tespit edilebileceğini söyledi. Serbest rekabet dillendirildi. Yani bilim ve teknolojiden sonra bu ikisinin birlikte oluşturdukları başarıya yön verdi.

SOSYAL DEĞİŞİMLERİN ZAMANI

Artık döngü tamamlandı. Liberalleşme sürecine girildi. Çalışma ve yaşam biçimleri değişmiş, üretim ve tüketim alışkanlıkları farklılaşmıştı. Yeni toplumsal sınıflar gelişti. Zaman ve mekan algısı farklılaştı.

Hepsinden sonra 19’uncu yüzyılda dünya savaşları yaşandı ve savaşların ardından yeni teşkilatlar kurulmaya, ülkeler birbirleri ile ilişkiler geliştirmeye başladı.

Ardından gelen groballeşme akımı, karşılıklı kurulan ticari ilişkiler, dijitalleşme ve sosyal ağlar tüm toplumları birbirine yaklaştırdı. Siyasi olaylardan anında haberdar olan halk, her türlü habere ekonomik anlamda reaksiyon vermeye başladı.