ASRİAD Başkanı Danışman: Ekonomimiz türbülanstan çıktı

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından “Gelinen noktada yeniden büyüme dönemine girildiğinin anlaşıldığı ve türbülanstan çıkıldığı anlaşılmıştır.” değerlendirilmesinde bulundu.
ASRİAD Başkanı Danışman: Ekonomimiz türbülanstan çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) yüzde 0,9 olarak açıklandı.


Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Genel Başkanı Adnan Danışman, konuya ilişkin bilgi vererek açıklama yaptı:

“Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,5 arttı. Tarım sektörünün katma değeri yüzde 3,8, sanayi sektörünün yüzde 1,6 artarken, inşaat sektörünün yüzde 7,8 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 0,6 artış gösterdi. Üçüncü çeyrekte halkı ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların nihai tüketim harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine yüzde 1,5 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7 artış gösterirken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12,6 geriledi. Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre endeks yüzde 5,1, ithalatı yüzde 7,6 arttı.”

“GELİŞMELERİN UZANTISINDA İŞSİZLİK KORKUSU ORTADAN KALKACAK”

Sözlerine “Ekonominin bu görünümü bize, genel olarak türbülanstan çıkıldığını, hane halkının yavaş yavaş tüketime doğru açıldığını gösterirken henüz reel sektör harcamalarının ve yatırımlarının iştahının oluşmadığını dolayısıyla gerçek anlamda iyileşmenin ve özellikle son derece yüksek rakamlara ulaşmış olan işsizlik konusunun normal oranlara düşmesinin henüz yaşanmadığını göstermektedir.” şeklinde devam eden Danışman, mevcut durumun devamında, enflasyonun azalttığı gelir durumunun normalleşeceğini, ardından işsizlik korkusunun ortadan kalkacağını, böylece ekonomik güvenin oluşacağını ve ekonomik iyileşmenin her kesin tarafından hissedilebilecek hale geleceğini söyledi.


“FİNANS YÖNETİMLERİ BORÇLANMA POLİTİKALARINA DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERMELİ”

Danışman, şu anki gelişmenin 2018 Ağustos ayından bu tarafa içinde bulunduğumuz döviz kaynaklı türbülansı geride bıraktığımızı göstermekte olduğunun altını çizdi.

Reel sektörün içinde bulunduğu yüksek borçluluk durumunun, bu dönemin daha fazla reel sektör krizi olarak yaşanmasına sebep olduğunu, şirketlerde çok fazla sıkıntı yaşandığını, iflaslar, konkordatolar ve buna bağlı işsizlik sorunlarının da beraberinde geldiğini ifade eden Danışman, yeni dönemde ekonomi yönetiminin daha dikkatli yönelişlere rehberlik etmesini, finansman yönetimlerinin borçlanma politikaları konusunda çok daha sürdürülebilir tercihleri ön plana çıkarmasını beklediklerini sözlerine ekledi.