Okul harçlığını biriktirirken piyasanın kurdu oldu

Öğrencilik yıllarından beri birikim yapan Haluk Ezeroğlu, şimdi piyasaların hakimi. Hayatını yatırımla kazanıyor.
Okul harçlığını biriktirirken piyasanın kurdu oldu

18 yaşında yastık altında altın biriktirerek yatırımla tanışan Haluk Ezeroğlu, lisans eğitimi sırasında derslerinde gördüğü borsaya merak sararak küçük yatırımlarını bu yöne kaydırmış...


Ezeroğlu; Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra bir aracı kurumda yatırım danışmanlığı yaparken de aktif olarak yatırımlarını sürdürmeye devam ediyor.

Bu sırada edindiği 2 yıllık yatırım danışmanlığı deneyiminin de etkisiyle 10 yıldır yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda; emtialar, çapraz kurlar, hisseler ve değerli madenlerde yatırım yapıyor.

Yatırım süreçlerinin hem kurumlar arasındaki süreçlerine hem de yatırımcılar tarafındaki algısına hakim olan Haluk Ezeroğlu, şu an herhangi bir yerde çalışmıyor, hayatını yatırımlarından elde ettiği kârla idame ettiriyor. Ve halinden oldukça memnun...


Yeni başlayacak yatırımcılar için Ezeroğlu'ndan çok özel tavsiyeler aldık...

Hisse piyasasına ne kadar parayla girilmeli?

- Rakamın hiçbir önemi yok 0.50 kuruşluk bir hisse ile de piyasaya girilebilir.Bugün 100 TL ile Türkiye'deki birçok kişi piyasada işlem yapabilir. Yapılan yatırım uzun vadeli düşünülüp temettü de dahil edilerek hesap yapılırsa güzel kazançlar sağlanabilir.Temettüden alınacak getirinin de hisse senedi olarak değerlendirilmesini tavsiye olarak verebilirim bu, portföyün genişlemesine yardımcı olacaktır. Uzun yıllar süren aylık 100 liralık yatırımla bir emekli ikramiyesi değerinde getiri sağlanabilir.Sigara içen bir insanın sigarayı bırakarak bile borsada yatırım yapabilmesi, bu yatırım oranıyla emeklilik yaşına geldiğinde borsa yoluyla emeklilik ikramiyesi hak etmesi mümkün.

Yatırımcılar hangi hisseye yatırım yapması gerektiği konusunda nasıl ve nereden bilgi alabilir ?

- Bu  çok detaylı bir konu, yatırımcının ihtiyacını karşılayabilecek birçok mecra var, ancak en doğru bilgilendirmeyi,yatırım danışmanlarından alabilirler, haftalık ve  aylık bazlı firma gelişmelerini içeren mailler paylaşır aracı kurumlar bunları takip edebilirler. Fakat genel olarak yatırımcıların yatırıma firma bazlı bakmaları mantıklı.Yani hangi ürünler daha çok satış gerçekleştirebiliyor? Hangi firmanın yurtiçi ve yurtdışında pazar payı daha geniş,  yeni yatırımlar hangi firmada bekleniyor?Tüm bu detayları reel piyasadan takip ederek bilgi sahibi olabilirler. Firmaların reel ortamda attığı adımlar ve faaliyetler grafiklere yansıyacağı için öncelikli olarak orayı takip etmek gerekir.Teknik yorumlama ikinci adım olarak değerlendirilmeli.

Yatırıma konu araç seçerken nelere dikkat edilmeli?

 - Yatırıma konu firmanın temettü vermesi ve  yatırım planı olup olmaması en önemli 2 nokta.

10 yıldır yatırımlar yapan ve piyasayı takip eden biri olarak yeni başlayanlara vereceğiniz en önemli tavsiye nedir?

-  Benim en önemli tavsiyem yatırıma konu firmanın araştırılmasının yapılması. Yani yatırım danışmaından veya herhangi başka bir mecradan tavsiye üzerine belirlenen firmaya, direkt olarak yatırım yapmamak ve gerekli bilgilerin edinmek. Firmanın hangi alanda faaliyet gösterdiği, pazar paynın ve pazar alanının bilgisine sahip olunması çok önemlidir. Buna ek olarak yatırıma uzun vadeli bakılabilmesidir. Yani gerekirse 5 yıl bir hissenin yatırımlara karşılık verecek karının beklenmesi gerekliliğidir.Bir yere işyeri açacağı zaman nasıl ki çevresi incelenir; Nasıl bir yer? İş yapar mı? Talebi ne kadar? Mevcut arz ne kadar? bunların hepsi değerlendirildikten sonra işyeri açılır. Borsada da bu araştırmaların yapılması önemlidir. Yani hangi sektöre yatırım yapılıyorsa o sektörün gelişmeleri neler? ilgili firma bu gelişmelere nasıl ayak uyduruyor? bunlar öncelikle araştırılmalıdır.

Borsa İstanbulda hızlı bir yükseliş oldu bunun sürmesini bekliyor musunuz?

- Bu yükseliş hem yurt dışı hem yurt içi gelişmelerden kaynaklı oldu. Yakın zamanda bilançolar açıklanacak ve borsaya açıklamanın olumlu yansımasını bekliyorum. Yıl sonuna kadar da borsada 125.000 lerin görülmesi benim şahsi beklentim. Her ne kadar TL bazında yükselmiş ve doygunluğa ulaştığı düşünülen bir borsamız olsa da dolar bazında hala zayıf ve uluslararası karışıklıklardan olumlu etkilenecek bir görünüm olduğu kanaatindeyim.

Peki bu yükseliş uluslararası arenadaki olumsuz gelişmelerden mi kaynaklanıyor yoksa gerçekten işlem gören firmaların geliştiğini söyleyebilir miyiz?

- Bu olumlu havanın birçok sebebi var bunlardan ikisi de sorduğunuz şeyler. yani hiçbir borsa tek başına varolmaz diğer piyasalardan etkilenmek durumundadır. Bizim borsamız da bu şekilde 15 Temmuz sonrasında iç piyasada birçok olumlu gelişme ve ekonomik ilerlemeler kaydedildi bunun olumlu etkisi gözardı edilemez. Fakat dünya bazında bakıldığında borsaların yükselme oranı yaklaşık yüzde 40 larda bizim borsamız yüzde 27 seviyelerinde yani hala dolar bazında çok dğerlenmiş değil ve yabancı yatırımcı için çazip fiyatlarda bu sebeple olumlu seyrin devam etmesini bekliyorum.

Verilen nefes kredilerinin borsadaki firmalara olumlu etkisi oldu mu, yani verimlilik yatırım artışını sağladı mı?

- Buna bu kadar kısa sürede cevap vermenin doğru olmadığını düşüünmemle birlikte bu kredilerin Türkiyeyi darboğazdan çıkarabilmek için gereklilik olduğunu düşünüyorum. Piyasaları ve üretim hacmini desteklediği kanaatindeyim.