Türkiye’de büyük endüstriyel tesisler dönemi başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nda "Türkiye'de yeni dönemde daha büyük endüstriyel tesisler, otomotiv ve demir yolu araçları yapımı dönemine girilecektir." dedi.
Türkiye’de büyük endüstriyel tesisler dönemi başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB'in desteğiyle düzenlenen MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nı ziyaret etti.


70 ülkeden 60 bin ziyaretçinin yanı sıra Çin ve Tayvan gibi milli katılımlara ek olarak Almanya, Rusya, İtalya ve Hindistan başta olmak üzere uluslararası katılımcılara da ev sahipliği yapan fuar, yurt dışından gelen kamu ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerini de ağırlıyor.

NÜKLEER SANTRALLER, PETROKİMYA TESİSLERİ YAPIMI DÖNEMİ

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar ziyaretinde bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, "Türkiye'de yeni dönemde daha büyük endüstriyel tesisler, nükleer santraller, petrokimya tesisleri, ilaç ve aşı endüstri tesisleri, biyokimya tesisleri, uçak, silah, otomotiv ve demir yolu araçları yapımı dönemine girilecektir." dedi.

YAZILIM VE DONANIM SEKTÖRLERİ, ÜLKELERİN GELİŞMESİNDEKİ STRATEJİK ALANLAR

Ziyaretinde fuara ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükdede, takım tezgahları, kesici ve tutucu takımlar, ölçme ve kalite kontrol ekipmanlarının yanı sıra konuyla ilgili yazılım ve donanım sektörlerinin, ülkelerin gelişmesindeki stratejik alanlar olduğunu vurguladı.


Sanayide üretilen her ürünün doğrudan veya en direkt olarak takım tezgahında üretilmiş bir makinede imal edildiğini aktaran Büyükdede, dünyadaki ilk 10 ekonomi içinde bulunan her ülkenin takım tezgahı üretiminde yer aldığını söyledi.

“TAKIM TEZGAHLARI MAKİNE İMALAT SANAYİCİ DE ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP”

Büyükdede, "Takım tezgah üretimi güçlü ülkeler, rekabet avantajı sağlamışlardır. Takım tezgahları makine imalat sanayici de özel bir öneme sahiptir. Genel makine ve kalıp imalatı yanında savunma sanayi, uçak, gemi, otomotiv, demir yolu, demir-çelik, petrokimya, tarım ve gıda makineleri, medikal, beyaz eşya ve gıda sektörlerinin her birinin üretimini sağlayan makine ve teçhizatın üretimi takım tezgahları ile gerçekleştirebilmektedir." diye konuştu.

TAKIM TEZGAHLARI 233 MİLYON DOLAR İTHALAT, 157 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPTI

Hasan Büyükdede, Türkiye'nin, yaşadığı bunca zorluklara rağmen geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğünü anımsatarak, şunları kaydetti: "Hatta imalat sanayimizin büyüme hızı yüzde 8,8 olabildi. TÜİK verilerine göre, takım tezgahları dış ticareti değerlendirildiğinde 233 milyon dolar ithalat, 157 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Gittikçe gelişen Türkiye, yabancı üreticiler için iyi ve nitelikli bir pazardır. Ancak ülkemiz takım tezgahı üreticileri de yeni geliştirdikleri tezgahları ile dünya pazarında yer edinme, kendilerini geliştirme gayretindedirler. Devlet olarak da takım tezgahları ve ekipmanları sektörünün daha büyük üretim hedeflerine kavuşmaları için yanlarında olmaya, hem yatırım finansmanına hem de pazarlarının bütün dünyaya açılmasına yardımcı olacağız."

"TÜRK FİRMALAR METAL İŞLEMEDE İYİ NOKTAYA GELDİ"

Büyükdede, metal işleme makinelerinde Türk firmalarının dünya pazarlarında iyi bir noktaya geldiğini ifade ederek, "Metal işleme makinelerinde firmalarımızın geldiği başarılı çizgiye takım tezgahları sektörünün hızla getirilmesi konusunda bakanlığımızın da katkıları ile hızla yol alma hedefindeyiz." dedi.

TÜRKİYE ÜRETİMLERİ KENDİ İMKANLARI İLE YAPMA NOKTASINDA

Büyükdede, şöyle devam etti: "Türkiye'de yeni dönemde daha büyük endüstriyel tesisler, nükleer santraller, petrokimya tesisleri, ilaç ve aşı endüstri tesisleri, biyokimya tesisleri, uçak, silah, otomotiv ve demir yolu araçları yapımı dönemine girilecektir. Bunlara ihtiyaç duyacağı makine ve teçhizatı yapabilecek büyüklükte ağır tip torna, freze, bohrwerk, portal freze, taşlama tezgahları, beş ve daha çok eksen CNC tezgahları, turbo kompresörler, iklimlendirme sistemleri, çeşitli boylarda motor üretimleri, nükleer santral parça üretimleri, enerji santral üretimleri artık Türkiye'nin kendi imkanları ile yapmak mecburiyetindeki alanlar olacaktır. Takım tezgahı ve metal işleme üreticilerimizin buna hazır olması, kamu olarak da bizim bunu iyi planlamamız ve arkasında durmamız gerekecektir."