Sağlık turizmi umut vaadediyor

Termal turizm, medikal SPA, yaşlı ve engelli turizminden elde edilen gelir ülkemiz ekonomisi açısından döviz kazandırıcı yönü dolayısıyla geleceğin sektörleri arasında.
Sağlık turizmi umut vaadediyor

Küreselleşme kavramıyla birlikte dünyanın her alanına uzanabilen hizmet anlayışı sağlık alanında da hızla büyüyor. Özünde sağlık turizmi herhangi bir hastalık sebebiyle bir ülkeden diğer bir ülkeye gidilmesi olarak özetlenebilir. Yılda 10 milyonun üzerinde kişinin ülkeler arasında dolaşımda olduğu bu sektörde aylık ortalama 100 000$ ciroyu aşan finansman dolaşımı mevcut.


Sektör avantajları değerlendirildiğinde en önemli özelliği katma değeri en yüksek turizm sektörü olduğu söylenebilir. Ülke tanıtımına önemli ölçüde katkısının olmasının yanında farklı iş alanlarında istihdam yaratması açısından bakıldığında büyük önem arz ediyor. Özellikle cari açık problemini çözme konusunda zayıf kalan gelişmekte olan ülkelerde cari açığın kapanması için önemli bir alandır.

Sektörü Türkiye bazında incelediğimizde son 10 yılda ciddi bir hacme ulaşıldığı ve hasta sayısı bakımından sıralandığında dünyada 5. sıradadır. JCI tarafından akredite edilmiş 48 sağlık kuruluşu bulunmaktadır.  Bu sıralamada ön seviyelerde bulunmasına önemli ölçüde katkı sağlayan etken maliyet avantajı olsa da üzerinde yeterli fizibilite çalışmanın yapıldığında, uzun vadede, Türkiye açısından altyapısı tamamlanan bu sektörün ekonomiye katkısı ciddi boyutta olacaktır. Bu katkı şimdiki haliyle kur yüksekliği sebebiyle dolar bazında öldürücü seviyelerde olsa da zamanla sürekli kur sağlaması sebebiyle ekonomide dengeleyici etki yapabilecek potansiyel barındırıyor.

Alt yapısı tamamlandığını söylemiş olmam aslında uzun vadede yapılacak planlamanın yetiştirilen kalifiye personelin sürekliliğini gerektiren bir alan olması gerekliliğini ortadan kaldırmıyor. Sağlık turizmi alanında bakıldığında Türkiye açısından faaliyet alanı olarak uzanılması gereken diğer alan ise kullanılan ekipmanların tamamının ithal ediliyor olmasıdır. Potansiyel olarak ciddi bir seviyeye taşınmasının reel getiriye yeterince yansımıyor olmasının altında yatan sebep gerekli teçhizatın ithal olması olarak belirtilebilir. Uzun vadede ekonomiye ( döviz sağlayıcı) büyük oranda katkı sağlamasını beklediğim sektörün planlaması devlet eliyle ya da özel sektör eliyle gerekli ekipman temininin yerli üretim çerçevesinde yapıldığında ekonominin kanayan yarası olan cari açığa merhem olacak niteliktedir.


Kent yaşamının stresinin hastalık oranlarını artarak attırdığı günümüzde ihtiyacı karşılayan bir çalışmanın yapılması ve insanların sağlığına kavuşması alanında hizmetin artması;

Reklam yoluyla ülke ve hizmet tanıtımının artması

Son dönemde ülkemiz imajını büyük oranda olumsuz etkileyen terör olayları

Yaygın olarak faaliyet gösterilen hizmet alanlarının genişletilmesi

Yurtdışı temelli yapılanması çerçevesinde teşviklerin artırılması

şartlarının yerine getirilmesi ile uzun vadede ülke ekonomisine olumlu şekilde yansıyacaktır.