İki yakada iki oto şehir kurulacak

İstanbul’da faaliyet gösteren 39 oto sanayi sitesi, şehir merkezlerinden çıkıp daha modern çalışma alanlarına sahip yeni sitelere taşınmayı planlıyor. Avrupa ve Asya yakalarına iki oto şehir kurulması için girişime geçildi.
İki yakada iki oto şehir kurulacak

Hareketin öncüsü olan İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası (İSTOSEO) ve aynı zamanda Atatürk Oto Sanayi Siteleri Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Keskin, bir toplantı düzenleyerek kentteki diğer oto sanayi sitesi başkanlarını bir araya getirdi.


Oto sanayi sitelerinin kent merkezlerinin dışına çıkarılması amacıyla bir araya gelen özel oto servislerinin yoğunlukta olduğu site başkanları İSTOSEO’nun Maslak’taki yönetim binasında buluştular.

ARAZİ TALEP DİLEKÇESİ BAKANLIKTA

İSTOSEO Başkanı Keskin, ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Avrupa yakası ile Asya yakasında toplamda iki milyon metrekareyi bulan hazine arazisini belirlediklerini, kendilerine satışının gerçekleşmesi için dilekçe verdiklerini ve Bakan Murat Kurum’un da konuya sıcak bakıp, incelemeye aldırdığını söyledi.

KESKİN: ÖZEL SERVİSLERİN YARINI İÇİN ÇARE ARIYORUZ

Toplantıda konuşan Mustafa Keskin “İstanbul’da bulunan 39 oto sanayi sitesinin taşınabileceği iki yakada oluşturulacak oto şehirler konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve kendimize bir yol haritası belirlemek istedik. Devlet bize ‘buradan çıkın’ dediği zaman hazırlıksız yakalanmamak adına bir çözüm yolu arıyoruz. Organize sanayi siteleri bizleri kendi içlerine almak istemiyor. Yaşamak adına kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız istihdam yaratan kesime ücretsiz arazi temin edeceklerini söylemişti. Biz de bu beyanata dayanarak oto şehir kurmak için gerekli arazileri belirledik ve tarafımıza satılması konusunun Hükümetin 100 Günlük Eylem Planı içine alınmasını talep ettik” dedi.


Keskin “Geleceği görüp buna göre önlem almaya çalışıyoruz. Çünkü oto sanayi siteleri işsizliğe doğru gidiyor. Esnaflığın yerini büyük servisler aldı. Ayakta kalabilmek için yeni yerlere ihtiyacımız var. Eğer araziyi devletimizin desteğiyle temin edebilirsek, odamızın şemsiyesi altında kuracağımız kooperatifle buralarda modern oto şehirler oluşturabiliriz.

İki oto şehir kurarsak hesaplarımıza göre her birinde 50 ila 100 bin arası insan çalışacak. Bunun için de İstanbul sınırları içinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik iki araziye ihtiyacımız var. Bu hükümete en büyük destek istihdam yaratmaktır. Biz de buralarda hem katma değer hem de istihdam yaratacağız. Vergi verip, iş hacmimizi büyüteceğiz. Dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlarken, işsizlik oranını da düşürmüş olacağız.” Şeklinde konuştu.

TUNALI: ORGANİZE OLUP DEVLETİN TANIDIĞI HAKLARDAN YARARLANIN

Toplantıya katılan İkitelli Organize Sanayi Sitesi Başkanı Nihat Tunalı ise yaptığı konuşmada, oto sanayi sitelerinin başkanlarına kendi aralarında organize olup, devletin sağladığı imkanlardan yararlanmalarını önerdi. Hükümet tarafından oto sanayi sitelerinin kent merkezlerinden çıkarılması kararı alındığını ve iki yakada iki büyük oto şehir kurulması projesinin en doğru hareket olacağını belirtti.

Toplantıda söz alan bazı oto sanayi sitesi başkanları söz alıp fikirlerini paylaştılar:

KOÇ: OTOŞEHİR KURULACAK YERLER UZAKTA OLMAMALI

Avrupa ve Asya yakalarında kurulacak oto şehirlerin kent merkezinden uzakta olması durumunda araç sahiplerinin oralara gelmek istemeyeceğini belirten Bağcılar-Güngören Oto Sanayi Sitesi Başkanı Mehmet Vural Koç, “Devletten satın alınacak arazi uzakta olmasın. Akaryakıtın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda araç sahiplerinin tercihi her zaman yakındaki servisler olacaktır” hatırlatmasında bulundu.

Koç, Türkiye’de 20 milyon otomobil olduğunu ancak mevcut sanayi sitelerinin ise 10 milyon araca göre kurulduğunu belirterek, otomobil sayısının 10 milyon daha artacağı düşünülerek oto şehirler kurmanın önünü açmak gerektiğini belirtti. Koç, “Bizden sonra gelecek nesillere bu ülkede iş yapma imkanı sağlamak lazım.” dedi.

BACAKCI: OTO ŞEHİRLER İSTANBUL'UN İÇİNDE YER ALMALI

Cemal Bacakçı (Dolapdere Oto Sanayi Sitesi Başkanı) “Çıkılan bu yolda her şey itimada bağlı. Güven olursa her şeyi yaparız. Oto şehir kurulması için alınacak arazinin de mutlaka İstanbul’un merkezine yakın olması gerekir.” şeklinde konuştu.

BOYACI: ACİL OLARAK YENİ SİTELERE İHTİYACIMIZ VAR

Erdal Boyacı (Ümraniye KADOSAN Oto Sanayi Sitesi Başkanı) “Acil olarak yeni sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Ama bunların İstanbul sınırları içinde olması gerekir.” açıklamasını yaptı.

AKSOY: ASYA YAKASINDA KURTKÖY, AVRUPA YAKASINDA DA ARNAVUTKÖY TERCİH EDİLSİN

Ethem Aksoy (Pendik Oto Sanayi Sitesi Başkanı) söz alarak “Bir yanımızda Sabiha Gökçen Havalimanı, diğer yanımızda metro çıkışı var, biz tam merkezde kaldık. Bu konuda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sanayi sitemizdeki esnafın yüzde 70’i kiracı. Bize gidin artık diyorlar. Tamam gideriz ama hiçbir esnaf arkadaşımız İstanbul sınırları dışına çıkma taraftarı değil. Yeni kurulacak oto şehirler Asya yakasında Kurtköy, Avrupa yakasında da Arnavutköy civarında olursa iyi olur.

Toplantıya Mustafa Keskin, Nihat Tunalı, Mehmet Vural Koç, Cemal Bacakçı ve Erdal Boyacı’nın dışında Okan Çayıroğlu (100. Yıl Oto Sanayi Sitesi Başkanı), Niyazi Güner (GOP Oto Sanayi Sitesi Başkanı), Hüseyin Demirhan (Kartal Oto Sanayi Sitesi Başkanı) Ethem Aksoy (Pendik Oto Sanayi Sitesi Başkanı) ve Ali Turhan (Ümraniye Fatih Oto Sanayi Sitesi Başkanı) katılım gösterdi.