Blokzinciri sadece bankacılıkla sınırlı değil

MÜSİAD tarafından düzenlenen toplantıya katılan BKM Genel Müdürü Canko, "Blokzinciri sadece finans sektörüyle ilgili değil birçok sektörü dönüştürecek bir yapıya sahip" dedi.
Blokzinciri sadece bankacılıkla sınırlı değil

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bilişim Sektör Kurulu tarafından düzenlenen "Blokzincir ile Paradigma Değişimi" paneli düzenlendi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, etkinlikte blokzinciri teknolojileri hakkında bir sunum yaptı.


BLOK ZİNCİRİ BİR ÇOK SEKTÖRÜ DÖNÜŞTÜRECEK

BKM Genel Müdürü Canko, yenilikçi teknolojileri anlamak için öncelikle teknolojinin felsefesini kavramak gerektiğine vurgu yaparken blockchainin (blokzinciri) sadece finans sektörüyle ilgili olmadığını, birçok sektörü dönüştürecek bir yapıda olduğunu söyledi.

"KAHVE İÇEN İNSANLAR İÇTİKLERİ ÜRÜNÜN ADİL TİCARETLE TEDARİK EDİLDİĞİNİ BİLMEK İSTİYOR"

Dünyada pek çok sektörü hızla dönüştüren blokzincir teknolojisinin kahve zinciri Starbucks'ta da özgün bir uygulamaya altyapı hazırladığını aktaran Canko, şu bilgileri verdi:

"Kahve özellikle Güney Amerika'da ve Afrika'da yetişiyor, Asya'nın gelişmemiş ülkelerinde yetişiyor... Kahve emek yoğun bir üretim ve bu emek yoğun üretimde zaman zaman sosyal medyada görüyoruz, emek sömürüleri olabiliyor. Kahve içen insanların da bu yönde bir hassasiyeti var. Emek sömürüsüne aracı olmak istemiyorlar haliyle. Dolayısıyla içtikleri ürünün adil ticaretle tedarik edildiğini bilmek istiyorlar.


Starbucks müşterilerine, 'Ben adil ticaret yapıyorum' ve 'İnsan emeğini sömürmeden tedarik ediyorum' cümlesinin içeriğini blokzinciri uygulamasıyla doldurmaya çalışıyor. Bu cümle tek başına yetmiyor. Bana nasıl ispatlarsın? Burada, blokzinciri teknolojilerini kullanarak her aşamada kahvenin ekimi, dikimi, kimler elini sürmüş, kimlerin deposuna girmiş, nerede ne tür süreçleri izlemiş... Her bir kahve ambalajının üzerine bunu ispatlayacak şekilde bir blokzinciri kullanma hazırlıklarını yapıyor.”

"PARAYA HAKİM OLAMADIĞINIZ ZAMAN EKONOMİNİN GÜCÜNE HAKİM OLMANIZ MÜMKÜN DEĞİL"

MÜSİAD Kurucu Başkanı ve Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, İslam aleminin kağıt para paradigmasını kaçırdığını belirterek, blok zinciri paradigmasını yakalama şansının hala devam ettiğini söyledi.

Yarar, "Merkez Bankası 1930'larda kuruldu ama 1955 yılına kadar kendi parasını basamayan bir konumdaydık. Yani malı temsil eden değer, itibar temsil eden değer anlamıyla paraya hiçbir zaman hakim olamadığınız zaman ekonominin gücüne, ekonominin bütünlüğüne hakim olmanız mümkün değildir. Onun için biz blokzinciri teknolojilerine mal ve malların akışını artı, malın karşılığı olan parada istikrarın yakalanması açısından çok önemli bir finansal teknoloji olarak bakıyoruz." bilgilerini verdi.