Bilişim çağı devlerin endişelerini de değiştiriyor

Dijital çağ ekonomilerin yeni gözdesi olurken yeni kuralların bu çerçeveye uydurulması kaçınılmaz bir ihtiyaç oldu.
Bilişim çağı devlerin endişelerini de değiştiriyor

Dönemsel olarak ekonomilerde baz değer olarak kabul edilen emtialar 1 asır önce petrol olarak karşımıza çıkıyordu. Bu değerlilik dünyada birçok savaşa neden olurken şimdşilerde yerini, bambaşka alanlara terketti. Şimdi, dijital çağın petrolü olan Bilişim sektörü devler tarafından önüne geçilemeyen kaygıları üzerine çeken alan olarak karşımızda. Bu alandaki  Titans-Alfabe (Google'ın ana şirketi), Amazon, Apple, Facebook ve Microsoft şirketleri  durdurulamaz bir görünüm kazanmaya başladı. . Bunlar, dünyadaki en değerli beş şirkettir. Onların karları hızla artıyor:  2017 yılının ilk çeyreğinde toplu olarak 25 milyar doların üzerinde net kâr elde ettiler. Devlerin başarısı tüketicilere fayda sağladı. Neredeyse kullanmamanın imkansız olduğu bir dünya oluştu. Google'ın arama motoru olmadan yaşamak isteyen çok az insan, Amazon'un bir günlük yayınını veya Facebook'un haber beslemesini kullanmaya mahkum kaldı.


VERİ GÜVENLİĞİ ENDİŞENİN MERKEZİ OLDU

Ancak endişe yaratacak bir sebep var ki o da  güvenlik. İnternet şirketlerinin verilerin kontrolü onlara muazzam güç veriyor. Petrol çağında oluşturulan rekabeti eski düşünme biçimleri, "veri ekonomisi" olarak adlandırılan şeylerde eskiymiş gibi gözüküyor. Verilere erişim, şirketleri rakiplerinden başka bir şekilde korur. Teknoloji endüstrisindeki rekabet konusu biraz farklı, bir görevliye bir garajda bekletilmeden veya beklenmedik bir teknolojik değişimden kaçırılacak potansiyel üzerinde duruyor. Ancak, veri çağında bunu başarabilmek olduça zor.

HÜKUMETLERİN YAŞANACAK SORUNLARA ÇÜZÜM ÜRETMESİ İHTİYAÇTIR


Bilgi çağında antitröstün yeniden başlatılması kolay olmayacak. Bu, yeni riskler gerektirir: Örneğin, daha fazla veri paylaşımı gizliliği  tehdit edebilir.  Yani hükumetlerin birkaç deve ait bir dünyayi yönetmek zorunda kalmamaları için birbirleriyle uyumlu yasalar yapabilmeleri ve uygulamaları acilen gereklidir.

ABD ve Çin arasındaki yakın geçmişte yaşanan ticari anlaşmazlık ve gerilimlerin, sektördeki gelişmelerin etkisiyle, diğer ülkelere sıçraması ve  soğuk savaşlara sebep olması ihtimalini içinde barındırıyor.