150 milyar dolarlık hedefe Hizmet İhracatçıları Birliği ile ulaşılacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolarlık mal ticaretinin yanında, 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefleri olduğunu açıkladı.
150 milyar dolarlık hedefe Hizmet İhracatçıları Birliği ile ulaşılacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile kurulan Hizmet İhracatçılar Birliği'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.


HİZMET TİCARETİ 5 TRİLYON DOLARA YÜKSELDİ

TİM olarak birliğin kuruluşuna ilişkin hazırlık çalışmalarını bir süredir yürüttüklerini belirten Büyükekşi, küreselleşen dünyada artık mal ticareti kadar hizmet ticaretinin de son derece önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Son verilere göre küresel mal ticaretinin 17-18 trilyon dolar seviyelerindeyken, hizmet ticaretinin de 5 trilyon dolara yükseldiğini kaydeden Büyükekşi,  "Üstelik mal ticaretinde son 20 yılda konjonktüre bağlı iniş çıkışlar gözlenirken, aynı dönemde hizmet ihracatı sadece 2009 yılında düşüş kaydetti. Türkiye olarak küresel ekonomideki yerimizi sağlamlaştırmak ve küresel belirsizliklerin mal ticaretindeki olumsuz yansımalarını bertaraf etmek için hizmet ihracatına gereken önemi vermemiz gerekiyor. Bu sayede ülkemizin hizmet ihracatındaki potansiyelini açığa çıkararak, küresel hizmet ticaretinden aldığı payı artırabilmeyi hedefliyoruz. 2023 hedeflerimiz arasında 500 milyar dolarlık mal ticaretinin yanında, 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimiz de yer alıyor. Kurulan birliğimizin bu hedefe ulaşmamızda önemli çalışmalara imza atacağına inanıyorum." dedi.

HİZMET SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TÜN İHRACATÇILAR AYNI ÇATI ALTINDA OLACAK


TİM Başkanı Büyükekşi, 2013 yılında "İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği" bünyesinde faaliyet gösteren "İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği"nin unvanının, "Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği" olarak değiştirilmesiyle hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm ihracatçıları aynı çatı altında toplamayı hedeflediklerini aktardı.

Türkiye'nin yazılım, turizm, yurt dışı müteahhitlik, yük ve yolcu taşımacılığı, sağlık, danışmanlık gibi hizmet alanlarında çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Bu potansiyeli hayata geçirebilmek ve hizmet ihracatımızı geleceğe taşıyabilmek için, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğimiz çok önemli çalışmalara imza attı. Ancak hizmet ihracatındaki potansiyelimizi de göz önüne alarak, hizmet ihracatımıza ilişkin ayrı bir birlik kurulması gerektiğini farklı platformlarda dile getirmiştik." değerlendirmesinde bulundu.