Yaş dışında 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alınabilir

Ahmet Kıvanç, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenlerin, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilecekleri bilgisini verdi.
Yaş dışında 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alınabilir


Sosyal güvenlik konusunda uzman gazeteci Ahmet Kıvanç yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenlerin, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını alabileceklerine dikkat çekerek, bu aşamada dikkat etmeleri gerekenleri sıraladı.

İŞE GİRİŞ TARİHİ BELİRLEYİCİ OLUYOR

Kıdem tazminatı almanın işverenin işten atması, emeklilik, erkeklerin askere gitmesi, kadınların evlendikten sonra bir yıl içerisinde ayrılması gibi belirli koşulları bulunuyor. Bunların dışında da yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenler işe giriş tarihi baz alınarak tazminat alabiliyor.

“İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI ALINMASI SIRASINDA DİKKATLİ OLMALI”

Kıvanç, bu konuda Haber Türk ekranlarında yaptığı açıklamada 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanların 15 yıl sigortalılık, 3 bin 600 prim günüyle kıdem tazminatı alıp ayrılabilirleceklerin anlattı. 


Açıklamaya göre, 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar ise kıdem tazminatını alabilmek için 25 yıl sigorta ve artı 4 bin 500 pirim gününü doldurmaları koşuluyla kıdem tazminatını alabiliyorlar. 25 yıllık sigorta süresini doldurmadan 7 bin sigortalılık süresini doldurmak sureti ile de kıdem tazminatını almak mümkün.  

Kıvanç, emekli olmadan kıdem tazminatını alabilmek için iki konuya dikkat edilmesi gerektiğini iletti:

“ÖNCE SGK’DAN YAZI ALIP SONRA İŞVERENE GİDİLMELİ”

Kıvanç, kıdem tazminatı almak için önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurup, “tazminat alabilir” yazısını almak gerektiğini söylüyor. Kıvanç konu ile ilgili olarak "SGK’da bununla ilgili matbu yazılar var. Burada boşlukları doldurup, imzalayıp vermek yeterli. Bu yazıyı alıp sonra iş verene gidip, kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak istenmesi önemli." dedi.

“PARANIZI ALMADAN İKİNCİ İŞE GİRMEYİN”

Kıvanç'a göre dikkat edilmesi gereken ikinci konu da kıdem tazminatını almadan kesinlikle ikinci bir işte çalışmamak gerektiğini. Kıvanç, iş verenin bu durumları işçinin aleyhine kullanmasının mümkün olduğunu hatırlatıyor.