Üniversite öğrencileri 2019 yılının 10 yürekli kadını seçti

Beykoz Üniversitesi'nin öğrencileri girişimcilikten spora kadar 10 farklı kategoride seçtikleri isimlerin ödülleri düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi. Törene kadına şiddet ve Türk kadınına seçilme hakkının verilmesi damgasını vurdu.
Üniversite öğrencileri 2019 yılının 10 yürekli kadını seçti

Ülkemizde kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85. yılında 2019 yılının 10 yürekli kadını ödülleri ile buluştu. Beykoz Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya Türkiye genelinde 1.250 yükseköğretim öğrencisi katılarak oy kullandı.


Aralarında felsefeciler, akademisyenler, işletmeciler, kadın hakları savunucuları, sporcular, hukukçular ve habercilerin de bulunduğu değişik alanlarda çalışan 10 farklı kadın gençlerin tercihleri ile ödüle layık görüldü.

Ödül sahipleri Beykoz üniversitesi rektörlük yerleşkesinde yapılan töreninde ödüllerini aldı.

"KADINLARA SEÇİLME HAKKI ÜLKEMİZDE İSVİÇRE'DEN ÖNCE VERİLDİ" 

Üniversitenin Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz, ataerkil toplumlarda erkeklerin yürekli olduklarını kanıtlamalarına ihtiyaç olmadığını ancak kadınların her işi yaparken gerçekten yürekli davranmak ve olmak zorunda olduklarını öne sürerek, ülkemizde kadına seçme ve seçilme hakkının İsviçre gibi bir ülkeden senelerce önce verildiğine dikkat çekti.


"HARİKA BİR GENÇLİK YETİŞİYOR"

Güz, ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu ödülün gençler tarafından verilmesinin önemine vurgu yaptı. Nüket Güz, “Gençlerin bu ödülleri doğru kişilere vermesi oldukça önemlidir, harika bir gençlik yetişiyor. Biz her gün derslerden önce gençlere bugün dünyada neler olmuş diye sorar ve güncel dünya olaylarını tartıştıktan sonra derslere başlarız. Aldığımız cevaplar farkındalığı yüksek bir neslin yetişmesinde bizi umutlandıran bir durumdur.” dedi.

ÖDÜL KATEGORİLERİ VE SAHİPLERİ

“Tükiye’de kadınlar üzerine uzmanlaşmış bir kütüphane, arşiv ve araştırma merkezi kurma yolunda öncü olması” nedeniyle Aslı Davaz, “Yüzyıllar boyu medeniyetin eşiği olan Mezopotamya bölgesinde kültür ve sanata verdiği değerin yanında bu yörede ilk turistik işletmeci ve tek şef olması” nedeniyle Ebru Baybara Demir, “Toplumsal olayları saptamada ve betimlemede özgün ve etkileyici bir yazar olması” nedeniyle yazar Latife Tekin, “Ülkenin dört bir köşesinde gizli gündemi yakalayabilme gücüyle bu örtük gündemin perdesini aralayabilen” muhabir Nazlı Yerebasmaz, “Sınır bölgesinde güç savaş koşulları altında Cumhuriyetin genç bir kadını olarak habercilik görevini başarıyla yerine getiren” haberci Öznur Aslan, “Dirençli duruşu ve mücadeleci ruhuyla ilk profesyonel Kadın Akrobasi Pilotu olması” nedeniyle Semin Öztürk, “Azmi ve yaşamda hiçbir şeyin olanaksız olmadığını kanıtlaması ve ülkemizi uluslararası açık yüzme dünya yarışmasında sırtüstü paralimpik dalında altın madalya kazandırması” sebebiyle ampute yüzücü Sümeyye Boyacı, “Ülkemize spor dalında en iyi şekilde temsil etme ve ülkemize uluslararası alanda en fazla kupa kazandıran takımı olması” nedeniyle Vakıfbank Kadın Voleybol takımı.

Törende “Ülkemizde ve dünyada kadın çalışmalarında öncü olması ve kadın haklarının hukuksal savunucusu rolünü üstlenmesi” nedeniyle Avukat Nazan Moroğlu ve “Karar verici, etkileyici duruşu ve Uluslararası Felsefe Kuruluşları Onursal Başkanı, İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucusu ve Müdürü, ölüm cezasına karşı Uluslararası Komisyon Üyesi olması” nedeniyle Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin onur ödülüne layık görüldüğü açıklandı.