Ülkedeki 20 milyon konutun 6,5 milyonu dönüşecek

Türkiye'de deprem tehlikesi ile karşı karşıya ve toplam 20 milyon konutun 6,5 milyonu riskli. Bunların 1,5 milyonunun acil olarak yıkılıp, 2023'e kadar yeniden dönüşüme girmesi planlanıyor.
Ülkedeki 20 milyon konutun 6,5 milyonu dönüşecek

GYODER, İMSAD ve İZODER gibi emlak sektöründeki kurumlar açıklama yaparak dönüşümün kapsadığı alanları, yıkmadan da dönüşüm olabileceğini ve inşaat ana malzemelerindeki su yalıtımının hayatı önemine değindiler.


"1,5 MİLYON BİNA ACİL DÖNÜŞTÜRÜLMELİ"

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülkemizdeki toplam 20 milyon konutun risk alanı içindeki 6,5 milyonunun dönüşmesi gerektiğini açıkladığını söyledi. Verilen bilgiye göre binalardan 1,5 milyonu acil olarak, 2023’e kadar dönüşmeli.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkemizdeki toplam 20 milyon konutun risk alanı içindeki 6,5 milyonunun dönüşmesi gerektiğini, acil öncelikli 1,5 milyon konutun ise 2023'e kadar dönüştürüleceğini açıkladı." ifadeleri kullandı.

Yetgin, bugün Türkiye genelinde milyonlarca konutta halen binaların gücünü zayıflatan korozyona karşı su yalıtımı uygulamasının bulunmadığını kaydederek, son değişikliklerin dönüşümü hızlandıracağını bildirdi.


"BİNALARI YIKMADAN DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK MÜMKÜN"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye'de riski depremin değil güvensiz yapıların oluşturduğunu kaydederek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) hazırlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği"nin bu yıl yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Ferdi Erdoğan, "2019'da yürürlüğe giren yönetmelikle kentsel dönüşüm şimdi başlıyor. Binaları yıkmadan da depreme hazırlıklı olmamız mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI 1 OCAK 2020'DE BAŞLAYACAK

Deprem açısından çok önemli olan ve binayı korozyona karşı koruyan su yalıtımı yönetmeliğinin ise 2017'de çıktığını anımsatan Erdoğan, Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalarda alınması yasal zorunluluk olan ve 1 Ocak 2020'de başlayacak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasından bahsetti.

Türkiye'de güçlendirme-yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa'ya göre geride kalındığını anlatan Erdoğan, kentsel dönüşümde tek çözümün zannedildiği gibi yıkıp yeniden yapmak olmadığını bildirdi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Mevcut binaların hepsini yenilemek, hatta yeşil bina haline getirmek mümkün. Dolayısıyla, içinde bulunduğumuz dönemde yenileme çalışmaları da vatandaşları güvenli ve sağlıklı yapılara kavuşturacaktır."

"BİNALARDA SU YALITIMI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Pelesen, ülke olarak depremle yaşamayı öğrenilmesi, güvenli ve kaliteli yapılaşma bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini belirterek, uzun ömürlü ve depreme dayanıklı bina inşa etmenin öneminden bahsetti.

“SUYUN NÜFUZ ETTİĞİ YAPILARIN ÖMRÜ KISALIYOR”

Yapıyı oluşturan demir ve beton gibi ana elemanları ömrü boyunca koruyacak su yalıtımı uygulamalarının binalarda hayati önem taşıdığını aktaran Pelesen, suyun nüfuz ettiği yapıların ömrünün kısaldığını, dayanıklılığının azaldığını anlattı.

Pelesen, ülke genelinde milyonlarca konutta halen su yalıtımı olmadığının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Herhangi bir yoldan binaya sızan su, oksijen ve beton içerisinde farklı kimyasal içeriğe sahip maddeler ile kimyasal tepkimeye girerek paslanmaya, yani korozyona neden oluyor. Korozyon sonucunda binanın betonarmeden teşkil edilen taşıyıcı sistemi zayıflayarak, yapımından sonraki 20 yıl içinde taşıma kapasitesinin yarısından fazlasını kaybediyor. Binanın taşıyıcı sistemini zayıflatan korozyonu engellemenin tek yolu ise doğru ve eksiksiz yapılmış su yalıtımıdır."