Türkiye'de bireylerin kredi notu yükseldi

KKB tarafından sahteciliği önlemek, işlemleri çabuklaştırmak ve sözüne sadık tüketicilere daha fazla olanak sağlamak amacı ile bir dizi tedbir alındı.
Türkiye'de bireylerin kredi notu yükseldi

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, "Son 2 yıllık trende baktığımızda, Ağustos 2017 itibarıyla bireylerin kredi notu ortalaması bin 407 idi, bugün itibarıyla 1.413." dedi.


2019 Ağustos sonu itibarıyla, ibraz edilen her 100 liralık çekin 3,5 lirasının arkası yazıldı. Bu oran geri dönüşlerin arttığını işaret ediyor.

KAREKODLU ÇEK SİSTEMİ

KKB Genel Müdürü Akdeniz, Karekodlu Çek Sistemi, hakkında bilgi verdi: "Türkiye'de çekler, ödeme aracından öte aynı zamanda kredilendirme aracı. Türkiye'de yılda 21 milyonun üzerinde çek keşide ediliyor. Bir çek ortalama 5 defa el değiştiriyor. 21 milyon çekin 5 defa el değiştirmesi demek, ülkemizde 1 yılda 100 milyon ticari işin çekle ödenmesi anlamına geliyor."

“KAREKODLU ÇEK SKORU'NU HİZMETE SUNUYORUZ” 

Akdeniz, "Önümüzdeki dönem bu sistemi daha da geliştiriyoruz, Karekodlu Çek Skoru'nu hizmete sunuyoruz. Bu skor, keşidecinin önümüzdeki 9 ay içinde 'Çeklerini Ödememe' ihtimalini gösterecek. 2019 yılı içinde, Karekodlu Çek Skoru'nu, Karekodlu Çek raporları üzerine koyuyor olacağız." bilgisini verdi.


TİCARİ KREDİ NOTU

Akdeniz, "Son 3 yıldır tüzel kişilerle ilgili Ticari Kredi Notu'nu üretiyoruz ve bunu bankacılık sektörü ile paylaşıyoruz. 2019 yılı içinde bu notu, Risk Raporları üzerine koyup, reel sektörle de paylaşmaya başlayacağız. Karşı tarafın tanınmaması nedeniyle yapılmayan işler yapılıyor hale gelecek." ifadelerini kullandı.

"KARŞILIKSIZ ÇEK ALMA RİSKİNİ YÜZDE 80 AZALTIYOR"

Türkiye'de geçtiğimiz yıl ibraz edilen çeklerin hacminin 1 trilyon luraya yakın olduğunu aktaran Akdeniz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vadeli çek uygulamasının yarattığı en büyük risk, karşılıksız çek kabul etme riski. Karşılıksız çek keşide edenlerin geçmiş çek ödeme performansları analiz edildiğinde yaklaşık yüzde 80'inin son 12 ayda en az 1 tane karşılıksız çeki olduğu görülüyor. Dolayısıyla çeki kabul etmeden önce keşidecinin Karekodlu Çek Raporu'nun incelenmesi karşılıksız çek alma riskini yüzde 80 azaltıyor. Karekodlu Çek Raporları, Çek Raporları'nda yer alan bilgilerin sahteciliklerinin önlenmesine yönelik bilgileri de barındırıyor. Findeks, çekte sahteciliğin önlenmesi ve tahsilat riskinin azaltılması açısından reel sektöre çok büyük bir imkan yaratıyor. Arkası yazılan çek oranı 2018 ve 2019'da hafif bir yükseliş görüyoruz."

ELEKTRONİK TEMİNAT MEKTUBU

Akdeniz, Türkiye'de her yıl 800 bin civarında teminat mektubu düzenlendiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bunun her aşaması kâğıt ortamında manuel olarak yapılıyor. Bu da hem operasyonel maliyetleri artırıyor hem de dolandırıcılığa açık yapısı ile yüksek riskler barındırıyor. Bu olumsuzlukları engellemek amacıyla tüm süreci elektronik ortama taşıyan 'Elektronik Teminat Mektubu' projesini hayata geçirdik.”