TCMB döviz depo ihaleleri piyasayı koruyor

"TCMB döviz depo ihalesi" işlemi zaman zaman dillendirilir ve tam anlamını kavramakta zorlanırız. Gerçekten anlamak kadar anlatmak da zor.
TCMB döviz depo ihaleleri piyasayı koruyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sitesinden aldığımız tanıma göre "Döviz depo işlemleri; geçici bir süre için döviz likiditesi ihtiyacı olan bankalar ile döviz likiditesi fazlasına sahip bankalar arasında, Merkez Bankası garantörlüğünde belirli bir faiz ve vadeyle yapılan işlemlere" verilen addır.


MERKEZ BANKASI, DÖVİZ İHTİYACI DUYAN BANKALARA FON SAĞLIYOR

Döviz likiditesine ihtiyaç duyan bankalar, Merkez Bankası tarafından belirlenen faiz oranından da işlem yapma imkânına sahiptir. Bu çerçevede Merkez Bankası, üyesi bankalara euro ve ABD doları üzerinden limitleri dahilinde fon sağlamaktadır.

MERKEZ BANKASI GARANTÖR OLUYOR

Döviz ihtiyacı olan bankalarla dövizi olan bankalar arasında TCMB garantörlüğünde belirli bir faiz ve vadeyle işlem yapılır. Bazen de TCMB bir faiz belirler ve bankalar döviz likiditesi ihtiyacını o faizle alır. Yani dövize fiziki talebi kurları olumsuz etkilemeden çözmek için yapılan bir işlemdir bu. Bankalara kolaylık sağlar. Swap gibi.

BİR ÖRNEKLE ANLATALIM

Dövizi olan bir banka, dövize ihtiyacı olan diğer bir bankaya döviz sağlıyor. Dövize ihtiyacı olan banka dövizi piyasadan rast gele toplamıyor. Böylece kur hareketliliğine yol açmıyor. Bu da ekonominin kötü etkilenmesini önlüyor. İstikrarı korumak için Merkez Bankası garantör olup bir faiz belirliyor. Her iki banka da güvenli şekilde döviz alıyor ya da satıyor.


Merkez bankası da döviz satabilir ama sonuçta döviz alacaklı olarak kalıp üzerine de cüzi faiz alarak işlemi tamamlıyor. Böylece döviz miktarıyla ilgili toplamda azalma meydana gelmiyor.