Tarımsal kredi borçları yapılandırılıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve ekonomi alanında düzenlemeler içeren değişiklik, tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasını da kapsıyor.
Tarımsal kredi borçları yapılandırılıyor

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklif ekonomik alanda birçok gelişmeyi içeriyor.


YAPILANDIRMADAN YARARLANMAK İÇİN ÜRETİME DEVAM ŞARTI VAR

Teklifle, tarımsal üretime devam etmeleri şartıyla; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından 31 Aralık 2018 itibarıyla tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılanlar ile borçları çeşitli afetler nedeniyle ilgili mevzuat kapsamında ertelenmiş olan borçlular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar banka/kooperatife başvuruda bulunarak tarımsal kredi borçlarını yapılandırabilecek.

YAPILANDIRMANIN FAYDALANMA ALANI GENİŞ

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, yapılandırılan ve ödemeleri halihazırda devam eden krediler, bu madde hükmünden etkilenmeyecek ancak başvurmaları durumunda bu madde hükümlerinden faydalandırılabilecek.

KABUL EDİLEN KANUN TEKLİFİNİN KAPSAMI

TBMM’de kabul edilen kanun değişikliklerinin kapsamında tarımsal kredilerin yapılandırmasının yanı sıra cep telefonlarının vergi oranı, Petrol Piyasası Kanunu'nda yer alan tesiste bulundurulması zorunlu yakıt oranı ve zamanı, su ürünlerinin üretimi için tesis kiralama süresi, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik de kabul edilen konular arasında yer aldı.


CEP TELEFONLARI VERGİ ORANLARI ARTTI

Cep telefonları ile diğer alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazlarının vergi oranlarının belirlenmesinde özel tüketim vergisi matrahları esas alınarak yeniden düzenleniyor. ÖTV matrahı bin 200 TL'yi aşmayanlar, ÖTV matrahı bin 200 TL'yi aşıp, 2 bin 400 TL'yi aşmayanların vergi oranı yüzde 25 olacak.

Bu fiyat artışı cep telefonlarının fiyatlarını yükseltebilir.

TESİSTE 15 GÜNLÜK AKARYAKIT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Teklifle, Petrol Piyasası Kanunu'nda yer alan "Bir tüketim tesisinde her bir cins üründen yılda 20 bin ton ve üzeri akaryakıt kullanan serbest kullanıcılar, tüketimlerinin 15 günlük kısmını karşılayacak miktarda kendi depolarında stok bulundurmak mecburiyetindedir ve bunlar ulusal petrol stoku içinde mütalaa edilir." hükmü, metinden çıkarılıyor.

Serbest kullanıcı lisansı sahiplerinin, ulusal petrol stok yükümlülüğünün kaldırılması hedefleniyor.

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ İÇİN KİRALAMALARDA SÜRE UZATILDI

Hazineye ait deniz ve iç sularda ya da buralardan yararlanılarak karada yapılacak su ürünleri üretiminde, üretim hakkının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kiralanmasına ilişkin uygulamanın süresi 1 Ocak 2020'ye kadar uzatılacak.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik yapılarak, tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yapan C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde hizmet veren B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının hizmet verme süreleri, kamu kurumları ve 50'nin altında çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinin hizmet alma yükümlülüğünün yürürlük tarihi ile eşleştiriliyor.