Su ürünleri ihracatı, 918,5 milyon dolar gelir getirdi

Türkiye'den yılın ocak-kasım döneminde 180 bin 388 tonluk su ürünleri ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi ve toplam 918 milyon 517 bin dolarlık gelir sağlandı.
Su ürünleri ihracatı, 918,5 milyon dolar gelir getirdi

Su ürünleri ihracatı her geçen gün daha çok miktarda, daha çok noktaya ihracat yaptığımız alanlardan biri olmaya devam ediyor.


11 AYDA YÜZDE 4,9 ARTIŞ VAR

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, yılın ocak-kasım döneminde yapılan su ürünleri ve mamulleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artış gösterdi.

HOLLANDA, İTALYA VE RUSYA ÖN PLANDA

Dondurulmuş balık ve balık filetosu şeklinde gerçekleştirilen ihracatta, Hollanda, İtalya ve Rusya ilk üç alıcı ülke oldu.

Türkiye'den bu dönemde Hollanda'ya 130 milyon 755 bin dolar, İtalya'ya 103 milyon 271 bin dolar, Rusya'ya 83 milyon 143 bin dolarlık su ürünleri ve mamulleri satıldı.


Geçen yılın aynı döneminde ihracat yapılmayan Beyaz Rusya, Mısır, Dubai, Somali, Burkina Faso, Maldiv Adaları, Yeni Zelanda, Kongo ve Senegal, Türkiye'den su ürünleri ve mamulleri satın alan ülkeler arasına katıldı.

Soğuyan havalar Marmara balıkçısını umutlandırdı

DOĞU KARADENİZ’DE 11 AYDA 5 BİN 491 TONLUK İHRACAT

Doğu Karadeniz'den de yılın ocak-kasım döneminde 5 bin 491 tonluk su ürünleri ve mamulleri ihracatından 31 milyon 60 bin dolar gelir elde edildi.

DOĞU KARADENİZ SU ÜRÜNÜ İHRACATINI BU YIL, 2’YE KATLADI

Bölgeden yapılan su ürünleri ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 117, değerde de yüzde 118 arttı.

Doğu Karadeniz'den yapılan ihracatta da Rusya, Vietnam ve Japonya öne çıkan ilk üç ülke oldu.

"İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI ARTIYOR"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye'den ve bölgeden yapılan su ürünleri ihracatının rakamsal ve ülke çeşitliliği bazında arttığını anlattı.

“KARADENİZ SOMONU TALEP GÖRÜYOR”

Kalyoncu, özellikle son yıllarda Karadeniz'de yetiştirilen ve "Karadeniz somonu" olarak adlandırılan gökkuşağı alabalığına çok büyük talep olduğuna dikkati çekerek, diğer somon türlerine oranla çok kaliteli ve lezzetli olan Karadeniz somonuna Japonya ve Rusya'dan çok büyük talep geldiğini kaydetti.