Solucan gübresi üreticileri ihracata hazırlanıyor

Solucan gübresi deyip geçmemek gerekiyor. Şu anda yapılan sınırlı üretim karşılığını buluyor ve Türkiye’de çok daha fazla üreticiye ihtiyaç var. Türkiye’de kimyasalın yerini solucan gübresi alması yakındır.
Solucan gübresi üreticileri ihracata hazırlanıyor


Afyonkarahisar Solucan Üreticileri Derneği Başkanı ve solucan gübre üreticisi Resul Sündük, sektör olarak ekonomiye yılda yaklaşık 8 milyon lire katkı sağladıklarını ve yakın zamanda Avrupa ve Asya ülkelerine solucan gübresi ihraç etmeye başlayacaklarını söyledi.

EN ÇOK TALEP SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNEYDİ

Afyonkarahisar Solucan Üreticileri Derneği Başkanı Resul Sündük, bu işi yapmaya başladıklarında sağlıklı bilgiye ulaşmakta zorluk çektiklerini ve kendileri gibi bu işi yapmak isteyenlere yardımcı olmak için önce doküman hazırladıklarını sonra da birleşerek dernekleştiklerini söyledi.

Sektörün Türkiye’deki geçmişinin yaklaşık 13 yıl olduğuna değinene Sündük, “Türkiye'de bilimsel makale bulamadık. Bilimsel bir doküman aradık onu bulamadık. Yurtdışındaki sonuçta onlar daha şanslı Türkiye'de 12, 13 yıllık olan bu sektör yurtdışında yaklaşık işte 1930'dan beri var olan sektör olduğu için orada makale var, bilimsel yayınlar bu konuda kitaplar var, araştırmalar var. Biz onları aldık Türkçeleştirdik.” dedi


Yapılan doğru bilgilendirmelerin ışığında solucan gübresi içinin çevrede yayıldığını, ürünün pazarlama noktasında yardımlaşıldığını dile getirdi.

SEKTÖR DERNEKLEŞTİ

Giderek artan merakla birlikte Afyonkarahisar’da ki üreticilerin de arttığına değinen Sündük, “Afyonkarahisar'dan sayı çoğalınca bir dernek kurma ihtiyacı hissettik. Bugün 374 arkadaşa ulaşabildik. Afyonkarahisar'da kurduğumuz bu dernek Türkiye'de aynı zamanda 9’uncu resmi dernek unvanı kazanmış oldu. Bakanlığı'nda bu konuda çok güzel artık çalışmaları var ve AR-GE’si var. Biz de kimyasalın yerini yakın tarihte solucan gübresini alacağı inancı da var.” dedi.

EKONOMİYE KATKISI YAKLAŞIK 8 MİLYON LİRA

Şu anda sektörün ekonomiye katkısının 7.5 milyon lira olduğunu kaydeden Sündük, “Şu anda yıllık ekonomiye Afyonkarahisar’da 7,5 milyon civarına bir katkı sağlıyor. Ancak kimyasal gübre için ödenen para miktarı 650-700 milyon, buna baktığın zaman da yüzde 1'e tekabül eden bir rakam var. Rakam çok küçük Afyonkarahisar'daki 53 bin aktif çiftçinin her birisi bu işe girse bu sektörde ancak piyasayı doldururuz biz. Daha çok ihtiyaç var.” dedi.

YURTDIŞI İLE BAĞLANTI KURUYORUZ

Uluslararası alanda bağlantılar kurduklarını söyleyen Sündük, “Avrupa ülkelerinde özellikle Belçika, Hollanda, Almanya, İsrail olmak kaydıyla bunları da çabalarımız var. Bunun yanında Asya ülkelerinde pazar araştırmalarımız var. Orada da yakın tarihte Kırgızistan'da bir sonuç almayı planlıyoruz.” diye konuştu.