Mehmetçik yeni yöntemlerle eğitim görüyor

Mehmetçik'in eğitimi için gelişen dünyada uygulanan teknolojiler kullanılmaya devam ediliyor. Bunlardan birisi de denize düşen helikopterden ve mecburi iniş yapan uçaktan kurtulmanın simülatör eğitimi oldu.
Mehmetçik yeni yöntemlerle eğitim görüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitiminde kullanılan teknolojilere, Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma (DUNKER) Projesi ile bir yenisi daha ekleniyor.


MEHMETÇİK'İN EĞİTİMİ İÇİN YENİ TEKNOLOJİ

Savunma Sanayii Başkanlığı ve Meteksan Savunma arasında Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Projesi sözleşmesi imzalandı.

Söz konusu eğitim halen 47 ülkede 205 tesiste veriliyor. Milli imkanlarla tesis edilecek bu simülatörle Türkiye de bu ülkeler arasına dahil olacak.

SİLAHLI KUVVETLERDE SİMÜLATÖR OLANAKLARI ARTIYOR

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, daha önce dünya genelinde deniz kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik Yara Savunma Simülatörü geliştiren Meteksan Savunma, simülatör ailesine yeni bir ürün katacak.


KURTARMA EĞİTİMLERİ HAYATİ ÖNEM KAZANIYOR

Denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimleri, silahlı kuvvetlerde gerek sahilde gerekse yüzer unsurlarda konuşlanmış uçucu personel, bu araçlarla intikal eden askeri personel kadar, sahilden açıkta bulunan petrol tesisleri gibi mahallerde görev yapan sivil personel için de büyük önem taşıyor.

EĞİTİMİ ALANLAR SERTİFİKA DA EDİNECEK

Bu yeteneğin kazanılmasının yanı sıra helikopter ve uçaklarda görev yapan, intikalde bulunan personelin bu eğitimi alarak, yeterliliğini belgeleyecek sertifikasyonu alması bir diğer önemli unsuru oluşturuyor.

EĞİTİMLER HAVUZDA GERÇEKLEŞECEK

Söz konusu eğitimler, tesis edilmiş bir havuz içerisinde, helikopter benzetiminin kontrollü şekilde 180 dereceye kadar döndürülmesi, içindeki personelin bu durumdaki helikopterden çıkması şeklinde gerçekleştiriliyor.

RÜZGAR, DALGA VE YAĞMUR ETKİSİ

Proje kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Hava Üs Komutanlığı bünyesinde konuşlandırılmak üzere personelin bugünün imkan ve kabiliyetleri ile gerçekçiliği artırılmış modern tesislerde DUNKER eğitimlerinin yapılması amacıyla uluslararası standartlarda ve OPITO kriterleri dikkate alınarak tasarlanmış, modern bir simülatör tesis edilecek.

FARKLI EĞİTİMLER İÇİN 4 FARKLI BİLEŞEN

Simülatörün, farklı eğitimlerin yapılabildiği 4 bileşenden oluşması öngörülüyor. Birbirinden bağımsız ve farklı zamanlarda gerçekleşecek eğitimlerin yapılacağı bileşenler şöyle:

Suya Düşen Helikopterden Kaçma/Kurtulma, Kurtarma Helikopteri, Paraşütle Suya İnme, Gemi Güvertesi.

PROJE KENDİ İÇİNDE GELİŞME SAĞLAYACAK

DUNKER Projesi'nin ana unsurlar sistemlerin uygun şekilde entegrasyonu ve otomasyonu alanlarında halihazırda mevcut yeteneklerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi sağlanacak.